Raste broj studenata obolelih od gripa 1Foto: Tamara Marinković

U poslednje dve nedelje na Studentskoj poliklinici u Beogradu povećan je broj pregleda za 70 odsto u odnosu na prethodni period, a kod najvećeg broja studenata otkriveno je prisustvo virusa gripa.

– Samo u prethodnoj nedelji od 80 testiranih studenata, 66 je bilo pozitivno na grip, kod svih je izolovan virus AH3, a u poslednja dva, tri dana krenuo je i tip B – rekla je dr  Milena Tomašević, na televiziji Prva.

Ona je precizirala da se studenti najčešće javljaju sa simptomima visoke temperature koja može dostići i preko 40 stepeni, bolovima u mišićima, kostima i zglobovima, bolovima u grlu i kašaljem, što su sve simptomi slični kovidu, pa je bez testiranja teško zaključiti o kom se oboljenju radi.

Dr Tomašević kaže da je klinička slika gripa nešto jača nego kod omikrona, baš zbog visoke temperature.

– Kao i svi respiratorni virusi i virus gripa se prenosi kapljično tako da su maske bile spas i zato prethodne dve godine i nije bilo gripa. Sada, kada smo maske skinuli, zato je virus postao tako dominantan – navela je Tomaševič.

Ona je apelovala na studente da ne koriste antibiotike „na slepo“.

– Virus gripa se leči tako što koristimo simtomatsku terapiju, antipiretike za skidanje temperature, puno tečnosti, laganu ishranu i dosta sna, a ako dođe do superinfekcije onda koristimo antbiotike. Uzimanje antibiotika na prvu ruku zato što imamo tempetaturu je velika greška – kazala je Tomašević.

Ona je rekla da se u narednim nedeljama očekuje porast broja obolelih, ali da se nada da će zbog lepog vremena studenti više boraviti napolju nego u zatvorenim prostorijama.

Međutim, mnogi fakulteti će u narednom periodu preći na nastavu uživo, što je i preporuka Senata Beogradskog univerziteta, zbog čega se može očekivati veći broj zaraženih akademaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari