"Rat nije završen, samo je nastavljen drugim sredstvima": Kakvi su rezultati kampanje mapiranja grafita i murala posvećenih Mladiću 1Foto: L. Lazarević

“U Bosni i Hercegovini i dalje traje rat, samo drugim sredstvima”, rekla je rediteljka Ines Tanović na konferenciji “Istine koje kasne” koja je održana u hotelu 88 Rooms u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati kampanje mapiranja grafita i murala posvećenih Ratku Mladiću koja traje preko mesec dana u celoj Srbiji. Za to vreme se više od 120 građana uključilo u ovu kampanju i sakupili su više od 200 fotografija grafita. Čak 60 odsto ovih slika se nalaze u Beogradu. Poražavajući podatak jeste da se skoro 40 odsto ovih grafita nalaze na javnim ustanovama u Srbiji i to pretežno po obrazovnim ustanovama.

Aktivistkinja Aida Ćorović rekla je da, posredno braneći prikaz Ratka Mladića, aktuelna vlast stoji iza osuđenog ratnog zločinca. U suzama je dodala da bez suočavanja sa prošlošću i bez odnosa prema neposrednoj prošlosti “mi ne možemo da živimo bolje”.

– Nemojte da vas lažu. Za političke elite ne postoji opravdanje. Nas drže u mržnji jedne prema drugima da bi lako upravljali, navela je Ćorović.

Vjeran Pavlaković , profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, tvrdi da murali predstavljaju sivu zonu.

– Njihova legalnost je upitna. Postavlja se pitanje koje sve ciljeve treba da postigne. Da li je njihova svrha da prolongiraju konflikte i podele ili mogu da dovedu do pomirenja? U Hrvatskoj je sličan slučaj, samo nije Ratko Mladić, već su Gotovina, Slobodan Praljak i drugi ratni zločinci. Mislim da mural Mihajla Hrastova i dalje stoji na hrvatskoj železnici u Karlovcu, naglasio je Pavlaković.

Veton Nurkolari, osnivač “Dokufesta”, skrenuo je pažnju na značaj obrazovanja i njegov uticaj na formiranje stavova mladih ljudi. On tvrdi da se na Kosovu u knjigama iz istorije izuzetno malo piše o ratovima u Jugoslaviji.

– Mladi danas u školi uče o 50 godina istorije na svega dve strane. Jedan od razloga zbog kojih se ne piše o ovim godinama jeste činjenica da o ovoj temi ne postoji konsenzus. Istina je postala izvrnuta i svako ima svoju percepciju događaja tokom 90-ih godina. Umesto toga, istina treba da služi kao lek. Jedino je tako moguće pomirenje u regionu, naveo je Nurkolari.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, kaže da zahtevaju od države da prestane da brani huligane i ratne zločince „u ime svih nas“.

Kako je dodala, neće prestati da rade posao državnih institucija, kao i da su nekoliko puta kontaktirali novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića u vezi sa Mladićevim muralom u Beogradu, ali da je on više puta rekao da ne zna šta je Ratko Mladić uradio i da “zna da je heroj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari