Prva konferencija odborničke mreže žena u Skupštini Novog Sada održana je u gradskom parlamentu, a ova mreža je formirana po ugledu na Žensku parlamentarnu mrežu Skupštine Republike Srbije i Parlamentarnu mrežu Skupštine AP Vojvodine. Inicijativu za osnivanje podržao je i predsednik Skupštine grada dr Siniša Sević.


– Formiranje mreže žena u Skupštini grada dokaz je da je novosadski parlament potpuno posvećen razvoju demokratije. Odnosi jednakosti među muškarcima i ženama su stub razvoja demokratije i formiranjem odborničke mreže žena u novosadskoj skupštini pokazujemo da je jačanje uloge žene u društvu, kroz jačanje pozicija žena u organima gde se donose odluke, ključna stvar za postizanje faktičke ravnopravnosti među polovima, rekao je dr Sević.

Formiranje mreže, prema rečima prve koordinatorke Mie Kostić, podržalo je 27 odbornica, dve manje od ukupnog broja u novosadskom parlamentu, a podršku osnivanju pored predsednika Skupštine grada, dali su Gradsko veće, Komisija za rodnu ravnopravnost, Zaštitnik građana Novog Sada i drugi. Ona je objasnila da je to telo neformalnog tipa, a kao osnovne ciljeve istakla je zdravlje žena, suzbijanje nasilja nad ženama, žensko preduzetništvo, obrazovanje žena, podsticaj žena za većim učešćem u političkom i javnom životu Novog Sada, širenje svesti o ženskoj solidarnosti i drugo.

– Odbornička mreža žena otvorena je za inicijative i saradnju sa ženama iz svih struktura društva, kako bi se formulisali ciljevi u rešavanju društvenih problema sa kojima žene današnjice žive, precizirala je Kostićeva.

Učesnicima prve konferencije, pored predsednika Skupštine prof. dr Sevića i odbornice Mie Kostić, obratile su se i prva koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Srbije Marija Obradović i prva koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini AP Vojvodine Stojanka Lekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari