Različitost kao bogatstvo 1

Malo je kome poznato da u Novoj Varoši žive pripadnici više od 15 nacionalnih manjina, što je pravo bogatstvo, a najgore je da ni oni sami često nisu svesni prava koja im jamče zakon i Ustav.

Zbog toga bi što pre trebalo izabrati lokalni Savet za međunacionalne odnose i imenovati Zaštitnika građana, odnosno Ombudsmana. Savet već imaju susedne opštine Prijepolje i Priboj. Statut opštine Nova Varoš uređuje njegov položaj, način izbora i nadležnosti, ali on nikada nije izabran, dok Ombudsmana i nema u Statutu. Izbor Zaštitnika građana nije obaveza pa ga trenutno ima svega 19 opština, ali ni jedna iz Zlatiborskog okruga, mada je njegova uloga značajna – kaže Novovarošanin Nenad Ostojić, jedini branitelj manjinskih prava u čak petnaestak opština na teritoriji jugozapadne Srbije.

On podseća da su, na osnovu rezultata poslednjeg popisa , zakonski uslov za formiranje Saveta za međunacionalne odnose stekle 72 jedinice lokalne samouprave, među kojima je i Nova Varoš. Ovo telo, međutim, još uvek nije formirano u gradu na padinama Zlatara. „Izbor Saveta, ali i Ombudsmana su jedan od dokaza demokratičnosti lokalne vlasti, a njihovi osnivanje doprinelo bi i većoj toleranciji i podizanju kvaliteta života svih građana“, tvrdi Ostojić i ističe da je Savet za međunacionalne odnose veoma bitno telo jer razmatra pitanja ostvarivanja, zaštite i unapređenja nacionalne ravnopravnosti , kao i pitanja međuetničkih odnosa i ostvarivanja prava nacionalnih manjina. „Zaštitnik prava građana stara se, pak, o unapređenju i zaštiti ljudskih sloboda i prava svih, a ne samo pripadnika nacionalnih manjina. On je i kontrolni mehanizam lokalne vlasti i javnih službi i reaguje u slučajevima povrede prava bilo kog građanina“, kaže branitelj ljudskih prava , uz podsećanje da lokalnog ombudsmana u ovom delu zemlje ima jedino opština Tutin.

Nenad Ostojić je iz Akmačića na Zlataru, a prava je završio u Kragujevcu. On je jedan od 20 branitelja i braniteljski manjinskih prava u Srbiji izabranih nedavno među prijavljenim diplomiranim pravnicima, pripravnicima i studentima prava. NJihov izbor podržan je u okviru projekta Instituta za evropske poslove uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. Mandat branitelja i braniteljki oročen je na godinu dana, a njihova uloga je većinom edukativnog i savetodavnog karaktera.

– Tokom obuke koju smo prošli usavršili smo svoje stručno znanje, a u narednom periodu radićemo na realnim planovima na unapređenju prava i većoj vidljivosti manjina u lokalnim sredinama, kao i prava svih drugih ranjivih grupa stanovništva. Tu je i edukacija školske omladine o značaju prava nacionalnih manjina i ljudskim pravima uopšte – dodaje Ostojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari