Direktor kompanije vlasnika trajekta koji se potopio u Južnoj Koreji pre tri nedelje priveden je juče zbog navoda da je brod nosio prekomerni teret. Južnokorejske vlasti veruju da nepropisno utovarivanje i preterana količina tereta mogu biti uzrok potapanja broda 16. aprila u nesreći u kojoj je više od 300 ljudi poginulo ili se vodi kao nestalo.


Na trajektu koji je potonuo bilo je 476 putnika, među kojima 325 đaka srednje škole Danvon kod Seula. Oni su krenuli na četvorodnevnu ekskurziju na ostrvo Čedžu, na jugu zemlje. Samo su 174 osobe preživele brodolom, među kojima 22 od 29 članove posade. Kim Han-sik, predsednik kompanije Čonghaedžin, priveden je juče pod sumnjom da je znao da je trajekt prekoračio ograničenje za količinu tereta koju sme da nosi ali ništa nije uradio oko toga, rekao je viši tužilac Jang Jung-džin.

„Jako mi je žao za žrtve… njihove članove porodica. Teško sam zgrešio“, rekao je Kim novinarima ispred pritvorne jedinice u južnom primorskom gradu Mokpu. Tužilac je naveo da se ispituje Kimovo delovanje pre nego što se odluči da li će se tražiti nalog za njegovo zvanično hapšenje. Ima dokaza ne samo da je brod bio pretovaren teretom nego da je agencija koja je bila zadužena za bezbednost putnika imala netačne informacije o tome koliko brod može sigurno da preveze, navodi agencija AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari