Realizacija projekta "Za čistiji Kragujevac“ počela uklanjanjem najveće i najstarije divlje deponije 1Foto: FoNet/Branko Vučković

Realizacija projekta „Za čistiji Kragujevac“ za koji je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo finansijska sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara počela je danas uklanjanjem najveće i najstarije divlje deponije u tom gradu.

Deponija ispod nadvožnjaka u Ulici Jovana Ristića nalazi se na samo 500 metara od centra grada.

Za čišćenje divljih deponija u gradovima i opštinama Srbije, Ministarstvo je namenilo 80 miliona dinara, a Grad Kragujevac, koji je i prethodnih godina uspešno konkurisao za namenska sredstva Ministarstva, dobio je nešto više od 1,2 miliona.

Sredstva su namenska i u Kragujevcu će biti utrošena za čišćenje 12 najvećih divljih deponija na teritoriji grada.

Gradski većnik za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić rekao je da ekipe JKP “Šumadija Kragujevac”, konstantno uklanjaju deponije koje prave nesavesni sugrađani, ali to nije dovoljno za sistematsko rešavanje problema.

To je postao sizifovski posao, jer čim na nekom mestu uklonimo divlju deponiju, nesavesni građani je za samo nekoliko dana ponovo formiraju, rekao je Nikezić.

On je dodao da je pre dva meseca u Kragujevcu pokrenut pilot projekat po kome se očišćene deponije odmah pošumljavaju mladim stablima kako bi se sprečilo ponovno odlaganje komunalnog otpada.

To smo uradili na divljoj deponiji na Metinom brdu i za sada imamo pozitivne efekte, jer su građani prestali da odlažu otpad na tom mestu. Tu praksu ćemo primeniti i na drugim lokacijama gde se stvaraju deponije, rekao je Nikezić.

Grad će od Ministarstva zaštite životne sredine dobiti i kamere za video- nadzor lokacija na kojima dolazi do stvaranja divljih deponija, kako bi inspekcija mogla da sankcioniše neodgovorne građane koji odlažu otpad na mestima gde to nije dozvoljeno.

Nikezić je apelovao da sugrađani ne odlažu otpad na mesta koja za to nisu predviđena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari