Na sednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj juče, otvorila se duboka polemika o reformi policijskih struktura u BIH. Sednica je počela obraćanjem predstavnika političkih stranaka poslanicima.

Vlada RS traži da proces počne iznova

Vlada RS zaključila je da je potrebno formirati novu Direkciju za provođenje restrukturisanja policije koja će predložiti nekoliko modela reforme.

Na sednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj juče, otvorila se duboka polemika o reformi policijskih struktura u BIH. Sednica je počela obraćanjem predstavnika političkih stranaka poslanicima.

Vlada RS traži da proces počne iznova

Vlada RS zaključila je da je potrebno formirati novu Direkciju za provođenje restrukturisanja policije koja će predložiti nekoliko modela reforme.

Tokom rasprave o reformi policije u Narodnoj skupštini RS, ministar prosvete i kulture i potpredsednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da svako rješenje u ovoj oblasti mora da podrazumeva postojanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije RS.

Kasipović je istakao da izvještaj Direkcije za restrukturisanje policije BIH, u čijoj izradi Vlada RS nije učestvovala, nije prihvatljiv, jer ignoriše postojanje policije RS koja je još 2002. godine ispunila 68 uslova koje joj je postavio IPTF i za to dobila odgovarajući sertifikat.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je tokom procesa pregovora o reformi policije stvorena veštačka dilema da bez ukidanja policije RS nema evropskog puta BIH. On smatra da bi BIH trebalo da bude uređena kao federalna država u kojoj će jedna od federalnih jedinica biti RS. Prema njegovim rečima, na taj način BIH bi postala funkcionalna država u kojoj bi se mogli artikulisati interesi i prava sva tri konstitutivna naroda, a istovremeno bi bila stvorena moderna država sa „jednom adresom“ što zahteva EU.
– Funkcionalna država ne znači unitarnu državu – rekao je premijer RS. Ocenjujući da međunarodna zajednica više ne može da nametne nijedno rješenje u BIH, Dodik je pozvao političke lidere te zemlje na dogovor o svim spornim pitanjima, a prvenstveno o ustavnim promenama i reformi policije.
– Ne mogu nam nametati rešenja, jer nećemo na njih pristati. Ne mogu nas kazniti, jer na kazne nećemo pristati… Ne možete nas smenjivati, jer na to nećemo pristati. Ne može nas niko oterati sa vlasti, osim izbora. Dotle ćemo se boriti za svoja legitimna prava – poručio je Dodik. On je ocenio da je BIH potreban demokratski ustav, umesto sadašnjeg koji je oktroisan u Dejtonu, ali je dodao da se do novog ustava može doći samo dogovorom.
– Potreban je dogovor o novim osnovama funkcionisanja BIH i odnosima među konstitutivnim narodima. Dogovor ili nema ustava – poručio je Dodik. Prema njegovim rečima, „Bosna se ne može praviti na strahovima i imaginacijama, nego na razumevanju“.
– RS ima samo jedan mali uslov za Bosnu, a to je – ako nema RS nema ni Bosne – poručio je Dodik.
Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je da, ako se ostave kantonalne i entitetske policije, Bosna i Hercegovina neće imati funkcionalnu policiju.
– Stranka demokratske akcije je protiv postojanja entitetskih i kantonalnih policija. Treba organizovati lokalne policijske oblasti koje bi nosile naziv po sedištima, kao što je banjalučka, dobojska, sarajevska… Te oblasti mogu se kretati u okviru entitetske linije, a samo bi sarajevska morala prelaziti entitetsku liniju – naglasio je Tihić.
Tihić je dodao da se zadržavanjem policija entiteta i kantona ne bi mogla zadovoljiti dva principa koje je postavila Evropska komisija u reformi policije.
– Tu je i presuda Međunarodnog suda u Hagu, gde je jasno rečeno da su vojne i policijske snage odgovorne za dešavanja u Srebrenici i to je nešto što bi trebalo uvažavati – naveo je Tihić i dodao da „ovakva policija, kako je postavljena, ne može sarađivati sa Haškim tribunalom“.
Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić rekao je poslanicima da se reforma policije u BIH ne sme svesti samo na ukidanje policije RS u toj reformi.
– Za PDP je neprihvatljivo ukidanje policije RS i njenih nadležnosti unutar RS, bez obzira na određene komentare – istakao je Ivanić. Prema njegovim rečima, u većini centralizovanih zemalja u svetu postoji policija na nivou entiteta, kantona ili nekih drugih modela organizovanja. On je naveo da su „predstavnici bošnjačkih stranaka doveli do zastoja pregovora zbog zahteva da se ukine policija RS, iako znaju da to u RS neće biti prihvaćeno“.
Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je da se najveći deo političkih partija iz Sarajeva zalaže za nestanak RS i naglasio da SDS neće pristati ni na kakvu promenu koja je protiv RS i njenih građana. On je predložio skupštini RS da donese odluku da se za svaku promenu ustavne materije u RS obavezno organizuje izjašnjavanje naroda na referendumu pre glasanja u Narodnoj skupštini RS ili Parlamentarnoj skupštini BIH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari