Regionalna deponija Subotica dobila integralnu dozvolu za zaštitu životne sredine 1Regionalna deponija Subotica, foto: Natalija Jakovljević

„Regionalna deponija Subotica“ dobila je upotrebnu, ali i integralnu dozvolu za zaštitu životne sredine (IPPC), izjavio je zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern.

„Mislim da je ovo preduzeće, uz mnogo uloženog truda, napravilo dobar posao, naročito zbog toga što originalni sistem za prečišćavanje otpadnih voda u okviru ‘Regionalne deponije’ nije funkcionisao“, istakao je Kern.

Dodao je da u poslednje vreme, posle nedavno održanog sastanka u Vladi Srbije i Ministarstvu zaštite životne sredine, Javno komunalno preduzeće ‘Čistoća i zelenilo’ dovozi mnogo veće količine otpada na „Regionalnu deponiju“ koja taj otpad prerađuje.

„Očekujemo da će za oko pola godine, kada kompletan otpad sa teritorije grada Subotice bude dopreman na ‘Regionalnu deponiju’, početi sanacija nehigijenske deponije Aleksandrovačka bara“, navodi.

Prema njegovim rečima, za to imaju projekat sa dozvolom, i čim država stvori finansijske uslove, može da se počne sa sanacijom deponije, nakon čijeg uklanjanja će ta površina biti pretvorena u neki park ili zelenu površinu.

Krajem 2007. godine, Grad Subotica i opštine Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka su formirale preduzeće “Regionalna deponija” Subotica, čiji je zadatak bio izgradnja regionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom, a svi radovi su u skladu sa standardima Evropske unije.

Izgradnja Regionalnog sistema upravljanja otpadom započeta je 2015. godine. Vrednost projekta je više od 24 miliona evra.

Regionalna deponija Subotica dobila integralnu dozvolu za zaštitu životne sredine 2

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari