– Aleksandar Nedić, generalni sekretar Srpskog liberalnog saveta, najavio je da će preko svog pravnog zastupnika započeti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu pošto su pravosudni organi u Srbiji odbili da postupaju po njegovom zahtevu za rehabilitacijom predsednika srpske vlade u vreme okupacije Milana Nedića.

Prema rečima Aleksandra Nedića, praunuka Milana Nedića, na ovaj potez su se odlučili pošto je Viši sud u Beogradu prošle godine odbacio njihov zahtev karakterišući ga kao neuredan.

– Viši sud je odbacio inicijativu, jer mi nismo mogli da dostavimo svu dokumentaciju koja se nalazi u Arhivu Jugoslavije. Pošto je reč o više hiljada dokumenata, porodica nije imala sredstava da plati njihovo fotokopiranje – rekao je Nedić.

Kako je naveo, njegov advokat Zoran Živanović će formalnu proceduru započinjanja postupka u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu obaviti nakon okončanja uskršnjih praznika.

Kod procesa rehabilitacije Milana Nedića je bilo sporno to što on nikada nije bio osuđen, pa samim tim ne postoji osnova da bude rehabilitovan.

– Milan Nedić je 1946. godine uredbom tadašnje vlasti bio proglašen za državnog neprijatelja – objasnio je Aleksandar Nedić razlog zbog kojeg je pokrenut postupak rehabilitacije.

ilan Nedić je bio predsednik srpske vlade za vreme nacističke okupacije Srbije. Po završetku rata njegova vlada je raspuštena, a on uhapšen. Po zvaničnoj verziji događaja, Milan Nedić je 1946. godine počinio samoubistvo, tako što je iskoristio nepažnju zatvorskih čuvara i iskočio kroz prozor zatvora u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.