Panika pred izbore ili demonstracija moći: Zbog čega je vlast “rehabilitovala” Milutina Jeličića Jutku? 1 Foto: N1

Dve i po godine nakon što je izašao iz zatvora Milutin Jeličić Jutka, nekadašnji predsednik opštine Brus, vratio se na vlast zahvajujući Vladi Srbije koja ga je imenovala za člana privremenog organa.

Na taj način će Jeličić, pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji, biti deo organa koje će upravljati opštinom Brus do izbora novog lokalnog rukovodstva.

Sagovornici Danasa ovaj korak tumače kao demonstraciju moći vladajuće stranke, ali i znak slabosti, kada pred izbore moraju da se vraćaju starim kadrovima.

Milutin Jeličić je u novembru 2020. godine pravosnažno osuđen na tromesečnu zatvorsku kaznu zbog nedozvoljenih polnih radnji prema svojoj sekretarici Mariji Lukić.

Krivičnu prijavu protiv njega podnelo je sedam žena, ali je samo slučaj Marije Lukić bio obuhvaćen optužnicom. Istom presudom, Jeličić je bio oslobođen optužbi da je počinio krivično delo polno uznemiravanje.

Tokom trajanja postupka, Jeličić je u martu 2019. godine podneo ostavku na mesto predsednika opštine Brus.

Mariju Lukić je u tom postupku zastupao advokat Borivoje Borović. Upitan za komentar o imenovanju Jeličića u privremeni organ, Borović ističe da je evidentno da vlast pred izbore stoji lošije nego što bi želeli, pa su primorani da aktiviraju stare snage.

– U tu svrhu je vraćen Tomislav Nikolić, ali i Milutin Jeličić. S jedne strane, to je odraz panike koja je zavladala u vladajućoj stranci, a sa druge, pokazatelj diktatorske bahatosti koja bez ikakvog obzira prema građanima vraća osuđene ljude na pozicije moći. Očigledno je da su došli u situaciju da im je svaki glas važan, ističe Borović.

Dok je trajao postupak za seksualno uznemiravanje, Milutin Jeličić je bio osuđen za neprijavljivanje imovine. Prijavu je podnela Agencija za borbu protiv korupcije, jer su ustanovili da Jeličić nije prijavio stan u Beogradu, sedam nekretnina u Brusu, nekoliko vozila i vlasništvo nad jednom firmom. Jeličić je osuđen na uslovnu kaznu od osam meseci, sa rokom provere dve godine.

Jelena Riznić, aktivistkinja feminističkog kolektiva “Ženska solidarnost”, ističe da Jeličićev slučaj nije prvi u kome vladajuća stranka najpre odbacuje pojedine funkcionere nakon određenih afera, da bi ih potom vratila na istu ili sličnu funkciju posle određenog vremena.

– Upravo prošle godine u ovo vreme smo govorili o postavljanju Bratislava Gašića na ministarsku poziciju koja mu je dala pravo učestvovanja u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost – čoveku koji je javno seksistički uvredio novinarku. Sada je to utoliko gore jer je Milutin Jeličić Jutka krivično odgovarao za seksualno nasilje. Tek tromesečnim zatvorom, ali ipak odgovarao. Pritom, sve se to desilo nakon dugog i iznurujućeg procesa u kom je Marija Lukić trpela neverovatne pritiske i dodatno nasilje, tražeći pravdu za sebe, ističe Riznić.

Ona dodaje da je i ovoga puta na delu otvoreno računanje na kratko pamćenje javnosti i prezasićenost aferama.

– Njihova vladavina traje dugo i ispunjena je nasiljem koje ne predstavlja prepreku za političko ili bilo kakvo drugo napredovanje. Političari vrše toliko nasilja – svakakvog, ali pre svega nasilja nad ženama – da građani i građanke ne mogu da uhvate korak sa tim, a dodatni nivo problema je što znamo kakva se poruka šalje ženama koje trpe nasilje, pa i od nekih moćnika poput Jutke. Gde one da traže svoju pravdu i ima li smisla onda kada znamo da je sve iscenirano i unapred proračunato sa idejom da nasilnici ne odgovaraju za svoja dela, pita se Riznić.

Tatjana Manojlović, narodna poslanica Demokratske stranke u Jeličićevoj “rehabilitaciji” vidi još jedan dokaz samovolje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– On svesno ovim potezom gura prst u oko javnosti, pokazujući da mu se može da radi šta god želi. Nadam se da će ta drskost imati “bumerang efekat” u vidu mnogo lošijeg izbornog rezultata od onog kojem se nadaju. Samo je pitanje u kolikoj meri će, u uslovima medijskog mraka, ta vest uopšte doći do većine građana, zaključuje Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari