Otkud Jutka u privremenom organu uprave: Bivša predsednica opštine Brus rešila dilemu 1foto FoNet/Danijela Pavlović

Iako su zbog predstojećih lokalnih izbora širom zemlje formirani privremeni organi, pažnja javnosti fokusirala se isključivo na onaj u opštini Brus. Još preciznije, na jednog člana tog privremenog tela – Milutina Jeličića Jutku, nekadašnjeg predsednika opštine Brus, pravosnažno osuđenog zbog nedozvoljenih polnih radnji.

Pogled je možda bio usmeren ka Brusu, ali prst je bio uperen ka Vladi Srbje. Naime, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi vlada je ta koja imenuje lokalne privremene organe. Prateći ovaj član, deo medija došao je do zaključka da je vlada „rehabilitovala“ Jutku, čoveka koji je svojevremeno bio član vladajuće Srpske napredne stranke. Iz Vlade su se, opet, branili citirajući naredni stav istog zakona koji kaže da vlada imenuje članove privremenog organa, ali „vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave“.

Kontroverza nije mogla biti ignorisana na konstitutivnoj sednici privremenog organa opštine Brus koja je održana u četvrtak. Nakon što su konstatovane i izglasane protokolarne stvari, predsednica privremenog organa i doskorašnja predsednica opštine Valentina Milosavljević se osvrnula na Jeličićevo članstvo ovom telu.

Govoreći u kameru RTV Brus, Milosavljević je istakla da je članove privremenog organa imenovala vlada, ali da je predlog njenih članova došao od stranaka koje su imale predstavnike u lokalnoj skupštini.

– Vlada Srbije nije predložila članove, ona je samo usvojila predlog sa liste koja je im je poslata. Lista se sastavlja proporcionalno rezultatu sa prethodnih izbora i aktuelnom skupštinskom sazivu. Srpska napredna stranka je imala većinu i mi smo predložili troje članova. Po jednog člana su predložile grupe građana „Dr Duta“ i „Za bolji Brus“. Mi smo samo bili u obavezi da spisak prosledimo ministarstvu, kazala je Milosavljević koja je članica SNS-a.

Aktuelnim sazivom lokalne skupštine, koji je poslužio kao osnova za spisak članova privremenog organa, u prethodne tri godine dominirala je Srpska napredna stranka sa natpolovičnom večinom od 16 odbornika. Jeličićeva grupa građana „Za bolji Brus“ imala je sedam odbornika, SPS i JS tri, a grupa građana „Za Brus – Dr Dragutin Radosavljević – Duta“ dva. Jednog odbornika u prethodnom sazivu imao je PUPS.

Oni koji ne prate lokalnu politiku u Brusu, a to je većina građana Srbije, mogli su biti iznenađeni kada su pročitali vest da je Jutka imenovan u privremeni organ, tumačeći to kao njegov povratak u politiku. Istina je, međutim, da Jutka nikuda nije ni odlazio.

Nedugo nakon izlaska iz zatvora, Jeličić koji je pod pritiskom javnosti napustio SNS, osnovao je grupu građana „Za bolji Brus“ i na lokalnim izborima osvojio sedam odborničkih mesta.

To je bio prvi put u prethodnih dvadeset godina da Jeličić učestvuje u lokalnom političkom životu kao opozicija. On je do 2020. godine važio za „večitog“ predsednika opštine – četiri puta je pobeđivao na lokalnim izborima, čak javno ističući da su izbori za njega samo formalnost.

Više sagovornika Danasa upućenih u lokalne prilike istaklo je da je Jutka u prethodne tri godine igrao ulogu „konstruktivne opozicije“ – formalno nije bio u vlasti, ali se istovremeno nije usprotivio, niti glasao protiv nijedne iole značajnije inicijative vlasti. Jeličićevu stranu priče nismo mogli da proverimo, imajući u vidu da nije odgovarao na pozive i poruke Danasa.

S druge strane, predsednica privremenog organa Valentina Milosavljević iz SNS-a nije imala previše lepih reči za svog prethodnika na mestu predsednika opštine. Ona je u istoj izjavi za RTV Brus koja je već citirana, Jutku nazvala političkim akterom iz prošlosti koji je za sobom ostavio devastiranu opštinu.

– Nedavno je stigao precizirani tužbeni zahtev gde se tužena opština Brus obavezuje da plati iznos od 240 miliona dinara. Kako da tumačim da je neko pristao da postane član privremenog organa, a doveo je do toga da se opština obavezuje da plati iznos koji je pola lokalnog budžeta. Ista ta osoba samog sebe je predložila da dobije najveću povelju za dan opštine. I to dva puta. Ta osoba pristaje da dođe u privremeni organ, a zna da ima zakazano treće ročište pred Višim sudom u Kraljevu za podignutu optužnicu iz 2022. godine za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem, kazala je Milosavljević odbijajući da imenom oslovi Jeličića.

Ono što predsednica privremenog organa nije spomenula je krivični postupak koji je Jeličića načinilo prepoznatljivim na nacionalnom nivou, ali i koji ga je koštao pozicije predsednika opštine. Naime, on je bio pravosnažno osuđen na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji prema svojoj bivšoj sekretkarici Mariji Lukić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari