"Rekli su mi da neću dobiti paket hrane jer nisam bila na mitingu. Ali ja sam trudna": Detalji izložbe "Brisanje privida" 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Povodom izbornih malverizacija 17. decembra prošle godine otvorena je izložba „Brisanje privida“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), koja predstavlja kustosko čitanje izveštaja o izborima. Izloženi su dokumentarni materijali, izjave građana, zapisi posmatrača, kao i medijski prilozi, koje je prikupljala Crta.

Izložba „Brisanje privida“ daje uvid u različite mehanizme zloupotrebe institucije izbora kao platforme izražavanja slobodne volje građana i našeg učešća u političkom životu zemlje.

Organizatori su kroz format izložbe želeli da ukrste glasove, rekonstruišu, preispitaju i analiziraju različite elemente izbornog procesa u Srbiji danas, ukazujući, između ostalog, na iskustva i glasove otpora u kolektivnom promišljanju alternativa.

Kreativni direktor CRTE Radovan Kupres naveo je da je ova izložba pokušaj da odaju počast građanima koji ne odustaju od ideje da bi u svoje ruke ponovo mogli da vrate slobodne i poštene izbore.

"Rekli su mi da neću dobiti paket hrane jer nisam bila na mitingu. Ali ja sam trudna": Detalji izložbe "Brisanje privida" 2
Foto: Nađa Vukajlović

– Izbori, izborne procedure i norme su zapravo privid, koji se do poslednjih izbora još nekako i održavao, ali izbori održani 17. decembra pokazali su njegov potpuni raspad. Malverizacije i manipulacije bile su notorno očigledne, ova izložba je način da ostane trag o tome, kazao je Kupres.

Gostujuća kustoskinja u CZKD-u Ana Sladojević rekla je da je izložba nastala kao vrsta građanskog komentara na decembarske izbore i rekacija na izveštaj CRTA i drugih organizacija koje su zabeležili brojne pritužbe građana na regularnost izbornog procesa.

– Izložba je u nekom smislu i gerilska, zbog malo vremena koje su autori imali da dokumentaciju o izbornim mahinacijama prevedu na izložbeni jezik. Oslanjajući se na snimljena i zapisana svedočanstva, i na analizu i šireg društvenog diskursa, pokušali smo da u trodimenzinalnom čitanju, poput vizuelnog eseja, predstavimo dileme i pitanja koja je pokrenula situacija u vezi sa izborima, navela je Sladojević.

Izloženi su dokazi o dovođenju birača sa Kosova u Krnjaču 17. decembra 2023. godine.

"Rekli su mi da neću dobiti paket hrane jer nisam bila na mitingu. Ali ja sam trudna": Detalji izložbe "Brisanje privida" 3
Foto: Nađa Vukajlović

Na priloženim fotografijama mogu se videti tri vozila koja, prema rečima vozača, dovoze glasače sa Kosova, nakon čega je izbila konfrotacija. Prilikom ovog incidenta, članici mobilnog tima CRTE su pokušali da oduzmu telefon uz pretnje.

Priloženi su i video dokazi koje su im ustupili građani, kao i fotografije, na kojima se vidi dovođenje glasača u Beogradsku arenu.

Prikazana je i kuća u beogradskoj opštini Voždovac, u kojoj su se okupljali birači kako bi preuzeli rešenja o promeni prebivališta i potom glasali na obližnjem biračkom mestu.

"Rekli su mi da neću dobiti paket hrane jer nisam bila na mitingu. Ali ja sam trudna": Detalji izložbe "Brisanje privida" 4
Foto: Nađa Vukajlović

Može se videti i nezavršeni i neuseljeni objekat u Danijelovoj 9, u kom je 129 birača imalo prijavljeno prebivalište.

CRTA je prikazala i svedočanstva građanki i građana o pritiscima koje su doživeli od strane vlasti.

Jedno od svedočanstva glasi: „Zvala sam pre neki dan ove u mesnoj zajednici i rekli su mi da ja neću dobiti paket hrane jer nisam bila na mitingu. Ali ja sam trudna, nisam mogla da idem“.

"Rekli su mi da neću dobiti paket hrane jer nisam bila na mitingu. Ali ja sam trudna": Detalji izložbe "Brisanje privida" 5
Foto: Nađa Vukajlović

Na izložbi su obezbeđeni i računari sa otvorenim sajtom, na kom građani mogu da provere koliko birača je prijavljeno na njihovim kućnim adresama.

Ostatak priloženih dokaza može se videti u Centru za kulturnu dekontaminaciju do 23. marta, radnim danima od 11 do 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari