Rumunija je u prva tri meseca ove godine imala ekonomski rast od 7,5 odsto i porast trgovine na malo od 15,9 odsto, što je najbolji ekonomski rezultat posle 1990. godine, izjavio je ministar ekonomije Varijan Vozganjan. Kako prenosi rumunski list Kotidianul, Vozganjan je rekao da je u prvom kvartalu ove godine Rumunija proizvela kao za celu 2000.

Rumunija je u prva tri meseca ove godine imala ekonomski rast od 7,5 odsto i porast trgovine na malo od 15,9 odsto, što je najbolji ekonomski rezultat posle 1990. godine, izjavio je ministar ekonomije Varijan Vozganjan. Kako prenosi rumunski list Kotidianul, Vozganjan je rekao da je u prvom kvartalu ove godine Rumunija proizvela kao za celu 2000. godinu.
On je ukazao na to da je porast usluga bio 6,7 odsto, a u građevinarstvu 32 odsto. U Rumuniji, gde se za jedan evro može kupiti robe koliko u Evropskoj uniji za dva evra, dohodak po glavi stanovnika je 5.630 evra, čime je ta zemlja dostigla 41 odsto proseka Evropske unije.
Vozganjan je naglasio da su opozicione partije osporile ispravnost podataka vlade o ekonomskom razvoju, a takođe su i mediji preuzeli tu sumnju, pa je na zahtev Evropske komisije u Rumuniju došla ekipa Eurostat koja je tokom dva meseca proveravala metodologiju računanja i konačno u potpunosti prihvatila podatke rumunske vlade u izveštajima Eurostat.
Ministar ekonomije i finansija je naveo da ekonomski razvoj za prva tri meseca opravdava nadu da će ove godine biti zaustavljen rast deficita u oblasti spoljne trgovine, jer je izvoz za taj period porastao za 13,5 odsto, dok je uvoz bio u porastu za 12,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari