Lionel Mesi na sve načine potvrđuje da je najbolji fudbaler današnjice, verovatno i svih vremena. Kada je 9. decembra 86. golom srušio 40 godina star rekord Nemca Gerda Milera po broju postignutih pogodaka u kalendarskoj godini Argentinac je ispisao nove stranice fudbala.

On se tu nije zaustavio, već je sa po dva gola Kordobi u Kupu kralja i Atletiku u Primeri „probio“ kotu od 90 golova i tako razuverio i one koji su tvrdili da je pravi rekorder Brazilac Ziko, koji je prema nekoj računici mrežu u kalendarskoj godini zatresao 89 puta. Prva zvezda Barselone do kraja 2012. ima još jednu utakmicu, gostovanje Valjadolidu za vikend u šampionatu, pa nije isključeno da Argentinac dodatno uveća saldo.

Osim što je pomerio granice po broju datih golova u godini, Lionel Mesi je doprinos istoriji fudbala dao i kroz način na koji je to uradio. Već 17. marta je na kontu imao 25 golova, jubilarni 50. obeležio je het-trikom protiv najvećih rivala Brazilaca (4:3), a proteklog vikenda je sa dva gola prvom pratiocu Atletiku (4:1) stavio do znanja da se ne nadaju tituli i tako odagnao svaku sumnju da li je trenutno najbolji igrač u Primeri as „jorgandžija“ Falkao, Kristijano Ronaldo (Real) ili on.

Nakon što je prestigao Milera, odnosno pošto je još u martu postao najbolji strelac u istoriji Barselone na zvaničnim utakmicama (trenutno 309 golova), Mesiju nije ostalo još puno rekorda koje može da obori kada su u pitanju golovi u „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“. Tako su po broju golova u dresu Katalonaca, računajući i nezvanične mečeve, ispred njega jedino još Paulino Alkantara sa 369 i Hosep Samiter sa 333 gola. Kako je ugovor sa Barselonom produžio do 2018. godine, zajedno sa Ćavijem i Pujolom, izgledno je da će i ovaj rekord pasti. Kada je u pitanju učinak u Primeri, ispred Mesija sa 196 golova su najbolji strelac španskog šampionata svih vremena Telmo Zara (251 gol), ali i Ugo Sančez (234), Raul (228), Di Stefano (227), Sezar (226), Kvini (219) i Pahinja (210). Mesiju nedostaje još 15 golova da bi postao najbolji strelac Lige šampiona, jer rekord trenutno drži Raul sa 71 golom. Rekorder po broju golova za Argentinu je Gabrijel Batistuta sa 56 golova, a između njega i Mesija (31 gol) su još Ernan Krespo (35) i Maradona (34).

Na osporavanja odgovara golovima

Kada je Mesi proglašen za najboljeg strelca jedne kalendarske godine, odmah su sa svih strana stigla osporavanja. Tako je španski As tvrdio da je apsolutni rekorder Zambijac Godfri Čitalu, koji je navodno 1972. postigao 107 golova. Brazilski Flamengo je naveo da je Ziko 1979. igrajući za njih postigao 81 gol, sedam za Argentinu i jedan u prijateljskom meču između „gaučosa“ i ostatka sveta, ali je Mesi na to osporavanje od 89 golova već odgovorio sa nova četiri pogotka. Nekadašnji reprezentativac Rusije Oleg Salenko, s druge strane, ne spori broj Mesijevih golova, ali ističe da to nije samo njegova zasluga već celog tima, odnosno da nikada neće nadmašiti njegovo dostignuće kada je za „zbornaju“ na Svetskom prvenstvu 1994. Kamerunu dao pet golova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari