Kada bi tako učinili, imali bi vrlo brzo i smrtnu kaznu za veliki broj dela: Stručna javnost o mogućnosti uvođenja doživotnog zatvora za silovanje 1Foto: Canva

Ministarka pravde Maja Popović nedavno je izjavila da je predloženo da se pooštri kazna zatvorda za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i detetom, te da bi u tom slučaju bilo moguće izreći i kaznu doživotnog zatvora. Ipak, sagovornici Danasa ukazuju da ovakva mera možda i nije najbolje rešenje.

„Autonomni ženski centar smatra da je mnogo važnije da Ministarstvo pravde ozbiljno razmatra izmenu definicije krivičnog dela silovanje, u skladu sa Istambulskom konvencijom, pa nakon toga visinu kazne. Dok ne izmenimo definiciju silovanja, i dalje ćemo imati jako mali broj procesuiranih slučajeva silovanja i osuda, i nastaviće se loša praksa tužilaštava da silovanja devojčica gone kao krivična dela obljuba sa detetom, za koje je zaprećena blaža sankcija, umesto da se gone kao krivično delo silovanja“, kaže za Danas Vanja Macanović iz ove organizacije.

Advokat i nekadašnji predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac ističe da je uvek skeptičan povodom zakonskih rešenja čija je glavna snaga u pooštravanju kazni.

„To je najlakša vrsta rekacije zakonodavca, ujedno i najbeskorisnija. U ovom slučaju i pravno problematična. Naime, razumeo sam rešenje kada je uvedena kazna doživotnog zatvora za krivično delo silovanje sa smrtnom posledicom, ali ne podržavam njeno proširenje na sve oblike ovog dela. Time se u nekom smislu derogira i sama kazna doživotnog zatvora koja mora biti rezervisana samo za najteže oblike najtežih krivičnih dela“, navodi Gostiljac.

On dodaje i da su za krivično delo silovanje već opravdano propisane teške kazne od pet do 15 godina, a za koje smatra da su srazmerne.

Ističe i da ne najopasnije to što će se laičkoj javnosti ovakav predlog učiniti naročito logičnim i pravednim, te da se tu ne sme podilaziti najširem osećanju pravde.

„Kada bi tako činili, imali bi vrlo brzo i smrtnu kaznu i to za veliki broj dela. Prema tome, ovakve izmene krivičnog zakonika moraju biti plod stručne rasprave, a ne zadovoljavanja javnog mnjenja“, ocenjuje advokat.

Tako donete izmene dobijaju politički karakter, ocenjuje Gostiljac dodajući da stvaraju lažnu sliku da će se pooštravanjem kazni nešto rešiti.

„Zato izmene krivičnog zakonodavstva uvek nepogrešivo govore u kakvom je stanju neko društvo i kada se ide u pravcu pojačanja represije, radi se zapravo o nemoći društva da stvari rešava na drugi način. Dakle, nagon nema etiku, pa će se ideja o uvođenju kazne doživotnog zatvora za sve oblike ovog dela pokazati kao nesvrsishodna i postaće u krajnoj liniji puka osveta učiniocu, što po zakonu nije cilj krivicne sankcije”, zaključuje Gostiljac.

Aktivistkinja Aida Ćorović najavu o pooštravanju kazne za silovanje ocenjuje kao demagoški potez.

„Mislim da je sve to demagogija i da u društvu gde je nasilje konstanta, gde nasilje promoviše sami vrh vlasti i onih koji su odgovorni za atmosferu u društvu, neće se ništa dramatično promeniti iako se uvede doživotna kazna za silovanje“, istiće ona.

Ćorović kaže i da je svakako za to da za ovo krivično delo kazna bude adekvatna, ali i da bi takođe volela da vidi da se i femicid tretira kao posebno teško krivično delo, a ne da postane normalno ubistvo žena.

„Volela bih da vidim da žene neće biti svaki put izložene različitm vidovima reviktimizacije ako se požale na porodično nasilje. Volela bih da se ne digne kuka i motika ako se pomene rodno senzitivni jezik, koji je, uzgred, pravilo u našem jeziku“, kaže Ćorović.

Kako navodi, volela bi da vidi, na kraju, da i kada se donose dobri zakoni, oni budu dosledno primenjivani, a ne kao do sada, selektivno ili da se uopste ne primenjuju.

„Ukratko, sve što ova vlast radi u domenu legislative su samo obična, plitka i odvratna demagogija i populizam i isključivo služe za zamajavanje u predizbornim kampanjama Aleksandra Vučića i njegove besprizorne kamarile“, ocenjuje Ćorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari