Reporter Danasa u potrazi za pečurkama: U ataru zaječarskog sela našli smo vrganje, sunčanice i lisičarke 1Foto: M.S. / Danas

Vreme je ove godine išlo na ruku ljubiteljima gljiva. U šumama u okolini Selačke „šumskog zlata“ ima na pretek. Berači se najviše raduju vrganju, koji je prava poslastica na trpezi.

U ataru sela Selačka, u raskošnim šumama smeštenim duž same granice sa Bugarskom ljubitelji gljiva ovih dana imaju pune ruke posle.

Vrganji, vučji hleb, sunčanice, poneka lisičarka – prava su poslastica na trpezi svakog ljubitelja gljiva, koji u već u  ranu zoru kreću ka šumi kako bi ubrali ono najlepše iz prirode.

Neko bere, zato što uživa u gljivama, a ima i onih koji beru radi prodaje –  koji god motiv bio, ove godine priroda je bila darežljiva, pa i jedni i drugi imaju puno posla.

Reporter Danasa u potrazi za pečurkama: U ataru zaječarskog sela našli smo vrganje, sunčanice i lisičarke 2
Foto: M.S. / Danas

Nedaleko od manastira Suvodol, izdvaja se put koji vodi ka šumama koje se nalaze duž same državne granice sa Bugarskom. Put mestimično preseca reka, i nije u najsjajniji, ali ipak, ne odustajemo od namere da se oprobamo u traženju gljiva.

Duž zemljanog puta prava eksplozija boja – mahovina, kantarion, rascvetalo ptičije mleko, cvetovi svih oblika i boja, zastajemo na trenutak kako bi oslušnuli prirodu i upili sve te mirise i boje.

Stižemo do proširenja gde zatičemo već nekoliko parkiranih vozila. Ulazimo u šumu, i posle svega par minuta nailazimo na prelepi primerak vrganja. Tumačimo to kao dobar znak i nastavljamo dalje sa potragom.

Reporter Danasa u potrazi za pečurkama: U ataru zaječarskog sela našli smo vrganje, sunčanice i lisičarke 3
Foto: M.S. / Danas

Desetak minuta kasnije sa puta se čuje povik: „Hej, ljudi, ima li pečuraka?“ Napuštamo na trenutak naš posao i silazimo do puta.

„Dolazimo često ovde. Ovog proleća priroda je bila široke ruke, pogotovu kada su u pitanju vrganji. Otkupna cena je 300-350 dinara za kilogram. Uz malo truda, može se zaraditi neki dinar, a  može se i obogatiti trpeza. Vrganji su izuzetno kvalitetni i veoma zdravi. Naravno, podrazumeva se da poznajete gljive pre nego pođete u berbu, u suprotnom nipošto ih ne smete brati. To nije za igru“, kazao je Dragan Petrović za Danas.

Pored vrganja, kako nam ukazuje, ima i sunčanica, lisičarki, vučjeg hleba, a pravi srećnici imali su da naiđu i na šumsko pile i jajčare.

Reporter Danasa u potrazi za pečurkama: U ataru zaječarskog sela našli smo vrganje, sunčanice i lisičarke 4
Foto: M.S. / Danas

„Pečurke su idealni dodatak jelima od mesa, pogotovu divljači, ali i same mogu biti glavno jelo. Uz gulaš su najbolje. Vrganji su odlični i za čorbu, a sunčanice samo malo da se proprže na tiganju ili roštilju, tek da dobiju šmek. Malo soli, ne treba više. Eto odličnog ručka“ – kazao je naš sagovornik.

Pozdravljamo se sa našim sagovornikom koji odlazi još dalje, duboko u šumu, na samo njemu znana mesta. Uzimamo naše cegere i vraćamo se nazad kako bi i sami obezbedili makar dodatak ručku.

Za nešto više od sat vremena, iscrpljeni i punih torbi izlazimo iz šume. Iako premoreni, osmeh nam ne silazi sa lica.

Radujemo se vrganjima kao deca, jer izgledaju prelepo, onako, baš kao iz nekog priručnika o gljivama – prvoklasni primerci.

Reporter Danasa u potrazi za pečurkama: U ataru zaječarskog sela našli smo vrganje, sunčanice i lisičarke 5
Foto: M.S. / Danas

U povratku ka manastiru Suvodol i Selačkoj ubrali smo i prelepi kantarion, tek da obogatimo dodatno naš meni odličnim čajem, pravo iz nedara prirode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari