Res Publika traži da se unapredi informisanje u vanrednim situacijama u Kragujevcu 1Foto: Res Publika

Kragujevačko udruženje Šumadijski centar za građanski aktivizam Res Publika predalo je danas lokalnoj samoupravi preporuke za unapređenje informisanja u vanrednim situacijama.

Res Publika je Gradskom štabu za vanredne situacije predložila da u kriznim situacijama tačne i proverene informacije saopštava bez odlaganja, da se redovno obraća medijima i omogući novinarima da postavljaju pitanja, kao i da obezbedi jednak i nesmetan protok informacija, odnonso da ne vrši diskriminaciju medija, urednika i novinara, po bilo kom osnovu.

U ovom udruženju od Gradskog štaba za vanredne situacije očekuju i da se, poštujući obavezu da dosledno vodi računa o zaštiti ljudskih prava, posebno stara da zadovolji informativne potrebe ranjivih grupa, poput osoba sa invaliditetom ili Roma.

– U okolnostima kad su bezbednost, život i zdravlje većeg broja ljudi, materijalna i kulturna dobra ili životna sredina ugroženi, Štab za vanredne situacije mora da obezbedi da informacije budu dostupne građanima Kragujevca putem sredstava javnog informisanja, kao i putem zvaničnih naloga lokalne samouprave na društvenim mrežama, ističu u Res Publici.

Na ovaj način, objašnjavaju, Štab će omogućiti da obaveštenja, upustva i preporuke stignu do najvećeg broja ljudi, uvažavajući njihove različite informativne navike, nivo medijske i informacione pismenosti, socijalno-ekonomski status, kao i tehnička, zdravstvena i bilo koja druga ograničenja.

– Poplave, izlivanje opasnih materija, zemljotresi i druge katastrofe koje su se tokom prethodnih meseci dogodile u našoj zemlji i inostranstvu, dodatno su potvrdili važnost pravovremenog i istinog informisanja u vanrednim situacijama, zbog čega se nadamo da će Gradski štab sa pažnjom razmotriti i usvojiti preporuke koje je Res Publika pripremila, ističu u ovoj organizaciji.

Iz Res Publike kažu da su svoju inicijativu do sada predstavili pomoćnici gradonačelnika za kulturu i informisanje Ani Petrović, ali da do obećanog sastanka sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, koji je ujedno i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije još uvek nije došlo.

Zbog značaja teme, nadaju se da će se preporuke koje su prosledili Gradskoj upravi, naći na prvoj redovnoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije i da će oni biti usvojene i primenjene u narednom periodu.

Lokalnoj samoupravi Res Publika je uputila i preporuku da u redovnim okolnostima posveti veliki značaj informisanju i edukovanju javnosti, kako bi se građani što bolje pripremili i adekvatno reagovali u krizi.

Glavni preduslov za to je razvijanje saradnje Gradskog štaba za vanredne situacije i medija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari