Srpski srednjoškolci i ove godine su na takmičenju „Poslovni izazov“, koji organizuje Organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“, upotrebili maštu, veštine i preduzetnički duh ponudivši inovativna rešenja.

Dvadeset timova od po pet učenika kreiralo je biznis planove kao odgovor na izazov koji im je postavio domaćin takmičenja. Zadatak je bio da prepoznaju slabe tačke i unaprede domaću železničku infrastrukturu. Na takmičenju održanom u Novom Sadu u sredu pobedilo je rešenje „Ideja o prenameni starih vagona i njihovom pretvaranju u etno restorane u kojima bi radila socijalno ugrožena lica“. Pobednički tim činili su učenici škola iz Bačke Topole, Futoga, Sombora, Zrenjanina i Novog Sada, koji su se takmičili sa 100 vršnjaka iz 14 srednjih škola sa teritorije Vojvodine.

– Imali smo hiljadu ideja jer smo svesni kakvo je stanje u železnici pa nam je zadatak bio inspirativan. Iako se nismo poznavali odranije, super smo radili kao tim i mislim da smo zbog toga i pobedili – objašnjava Valentina Kulik, članica pobedničkog tima i učenica HPTŠ „Uroš Predić“ u Zrenjaninu.

Ovaj projekat je pokrenut sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti pri zapošljavanju. Takmičenje realizuje organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj. Inače, Organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“ već petu godinu zaredom realizuje takmičenja „Poslovni izazov“, koja okupljaju oko 400 učenika iz svih krajeva Srbije. Tokom školske godine organizuju se četiri regionalna takmičenja – jugoistočna Srbija, Beograd, Vojvodina i jugozapadna Srbija, a tri prvoplasirana tima sa svakog takmičenja učestvuju u nacionalnom finalu „Poslovnog izazova“. Pobednička ekipa imaće priliku da se takmiči i sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore na „Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana“ koji će biti održan u aprilu u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari