Roditeljski portali povodom nasilja u Trsteniku: Učenici su krivi, ali nisu jedini 1Foto: Printscreen/Twitter/krunskisvedok

Portali Detinjarije, Bebac, Zelena ucionica, Ringeraja, Moj pedijatar, Najbolja mama na svetu i Instagram stranica Mama zašto, pokrenuli su apel za utvrđivanje i preuzimanje odgovornosti institicija u slučaju nasilja učenika nad nastavnicom u Trsteniku.

Da li postoje ozbiljni propusti u radu direktora, odeljenjskog starešine, pedagoga i psihologa škole u kojoj se nasilje dogodilo? Da li postoji odgovornost Centra za socijalni rad koji nije prepoznao ozbiljnost problema? Na koji način je pomogla Školska uprava? Da li se nasilnik ili žrtva postaje “preko noći” ili je to proces, koji institucije nadležne za vaspitanje i obrazovanje dece, mogu i dužne su da isprate, neka su od pitanja koje postavljaju pomenuti portali.

Pitaju i da li su roditelji redovno obaveštavani o ponašanju dece u školi i da li je redovno obaveštavana socijalna služba, ako su roditelji bili “gluvi” na pozive škole.

Uz podršku nastavnici iz Trstenika, pitaju i da li je, pored učenika, kriva i škola.

„Da li je mogla to da spreči? Tako što će direktor, pedagog i psiholog redovno obilaziti učionice. Tako što će, ako se zna da imaju zaposlenu koja ima poteškoća da održi disciplinu na času, njeni časovi biti održavani sa otvorenim vratima blizu zbornice (recimo). Tako što će reagovati i na mnogo manje incidente od ovog. Tako što se nijedna situacija neće gurati pod tepih. Očigledno je da nastavnica, kojoj dajemo punu podršku, nije mogla sama“, navodi se u apelu.

Roditeljiski portali postavljaju i pitanje kako je došlo do toga da predavač koji doživi ovako težak prekršaj ode kući, a da nikom ne prijavi incident, misleći da je nemoćan i kako sam kaže, nesvestan toga što mu se dogodilo.

U apelu se navodi da je kućno vaspitanje jako važno, ali se otvara dilema da li je baš “sve iz kuće” i da li vrednosni sistem društva ima uticaj na decu ili roditelji imaju supermoći.

„Koliko puta je škola do sada preuzela svoj deo posla u vidu pojačanog vaspitnog rada sa tim učenicima i roditeljima, dok se nije dogodio potpuni gubitak kompasa? Koliko puta je centar za socijalni rad (ako je upoznat sa slučajem) reagovao uspostavljanjem intenzivne saradnje sa porodicom dece koja imaju probleme u ponašanju? Kao što se (s pravom) traži kazna za učenike i roditelje, da se na isti način za propuste kazne i odgovorni u sistemu“, poručuje se u apelu i poziva na saradnju škole i roditelja.

Među roditeljima će, dodaju, uvek biti onih koji nisu dostupni.

„Ali, treba li svi da budemo taoci činjenice da se sistem ne bavi nekolicinom roditelja koji svoj posao ne obavljaju kako treba? Glasnije nego ikad odzvanja pitanje roditelja koji žele saradnju sa školom i institucijama: imaju li sa kim?“, navodi se u reagovanju roditeljskih portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari