Francuski predsednik Nikola Sarkozi naredio je da se sruši oko 300 ilegalnih romskih kampova koje su podigle romske porodice koje se sele po Francuskoj i da se „gotovo odmah“ proteraju Romi koji su došli iz Rumunije i Bugarske.

Odluka francuskog predsednika, koju su kritikovale brojne grupe za ljudska prava i opozicija, ističući da su Romi postali „žrtvena jagnjad“ u cilju skretanja pažnje sa finansijskih i političkih skandala, obrazložena je kao deo borbe protiv kriminala i uličnog nasilja, javile su agencije.

U Parizu je održana specijalna sednica vlade posvećena „problemu Roma“ na kojoj je, kako je saopšteno, odlučeno da se do kraja godine promeni zakon kako bi se omoguchilo brže, efikasnije i jednostavnije proterivanje Roma iz razloga opšte bezbednosti. Isti metod najavljen je i u saopštenju predsedničkog kabineta, u kojem su ilegalni romski kampovi označeni kao „izvori ilegalne trgovine i trafikinga, šokantnih životnih uslova, eksploatacije dece ,prostitucije i kriminala“. U naredna tri meseca biće uklonjena polovina ilegalnih romskih kampova, što čini oko 300 takvih naselja.

Oštre mere su preduzete pošto su se u dva grada dogodili neredi u kojima su učestvovali Romi i kada su poginule dve osobe. Neredi su izbili u gradiću Sen-Enjanu u centralnoj Francuskoj i u Grenoblu u francuskim Alpima. U Sen-Enjanu je grupa od oko 50 Roma, naoružanih sekirama i motkama, napala policijsku stanicu, palila državnu imovinu i automobile i tramvaje koji su se zadesili na ulici. U Grenoblu je došlo do sukoba sa policijom kada je jedan Rom poginuo prilikom bežanja iz policijske stanice, gde je priveden pod sumnjom da je opljačkao kazino.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari