Više od 300 domaćinstava u romskom naselju u selu Jelašnica kod Surdulice do avgusta ove godine biće priključeno na novi vodovod, koji će biti izgrađen sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU Progres. Izgradnja vodovoda u selu Jelašnica koštaće više od 253.000 evra, počeli su prošlog vikenda i biće izvođeni u dve faze. Projekat će biti realizovan u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine u Srbiji.


Stanovnici Jelašnice sada koriste više nekontrolisanih privatnih vodovoda, koji nisu u opštinskom sistemu, kao i bunare. Zbog neadekvatnog pristupa čistoj vodi, žitelji ovog sela neretko su obolevali od žutice i drugih bolesti prljavih ruku. Osim razvijanja infrastrukture izgradnjom vodovoda, ovaj projekat će dovesti do poboljšanja zdravlja i kvaliteta života.

Prva faza projekta obuhvata izgradnju vodovodne mreže u Jelašnici, koja uključuje distributivne razvodne mreže kroz celo selo sa vezom do svih potrošača. Druga faza obuhvata izgradnju cevovoda od postojećeg rezervoara Suvojnice do Jelašnice, kao i izgradnju novoprojektovanog rezervoara pitke vode u selu, kapaciteta 240 metara kubnih.

Program EU Progres ima za cilj da podrži razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Evropska unija će izdvojiti 14,1 milion evra za realizaciju programa, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Republike Srbije učestvuje sa 1,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari