RUBS: Bocan-Harčenko da se proglasi za personu non grata u Srbiji zbog nediplomatskog ponašanja 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Udruženje „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ saopštilo je danas da ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko treba da bude proglašen za „personu non grata“ u Srbiji zbog „nediplomatskog ponašanja“, pošto očekuje od Srbije da ne učestvuje na medjunarodnim konferencijama na kojima nije prisutna Rusija.

„Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, 30. decembra 2022. godine, izneo očekivanja svoje zemlje da Srbija neće učestvovati na medjunarodnim konferencijama koje se održavaju bez prisustva Rusije. Ovo je novi u nizu diplomatskih skandala, jer je Srbija u oktobru prošle godine, takodje na insistiranje ambasadora, propustila učešće na Krimskoj platformi u Zagrebu“, navelo je to udruženje u saopštenju.

Prema oceni tog udruženje, takvo ponašanje ruskog ambasadora je kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odnosno mešanje u politiku jedne suverene države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari