Ruda se iskopavala na prostoru današnje Srbije još u praistorijsko vreme, na području planine Rudnik, koja je po tome i nazvana, najnovija su arheološka saznanja.


Upravo objavljen projekat Ministarstva kulture, „Prospekcija Malog Šturca: istraživanje praistorijskog rudarstva“ nastao je kao rezultat manjih iskopavanja, koje je pre 30 godina obavio akademik Borisav Jovanović, kada je utvrđeno da je deo Rudnika Mali Šturac bio „glavni snabdevač rudom bakra nakon vinčanske kulture“.

Projekat će detaljno utvrditi pravce pružanja praistorijskog rudnika, čiji je nosilac Arheološki institut u Beogradu.

Rukovodilac projekta Dragana Antonović kaže da će projekat utvrditi hronološki okvir u kome je rudnik funkcionisao, čime će se pokazati značaj lokaliteta i omogućiti njegova adekvatna zaštita i prezentacija javnosti.

Kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu Ana Cicović kaže da je 1980. godine otkriveno šest okna a prvi rezultati pokazuju da ih je bilo više. Dodala je da su ta okna zatrpana kroz hiljade godina. Cicović je rekla da je čitavo područje Rudnika dugo korišćeno kroz praistoriju i bilo je centralno mesto za prikupljanje bakarne rude u ovom delu današnje Srbije i Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari