U rudarskom sektoru Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ ocenjuju da su u proteklom šestomesečnom periodu ostvarili postavljene zadatke i očekuju da će tako biti i u narednom periodu.

Na početku ove poslovno – proizvodne godine prioritetni zadatak rudara bio je kontinuirano i stabilno snabdevanje termoenergetskih kapaciteta ugljem tokom zimskog perioda i održavanje pogonske spremnosti instalisanih rudarskih mašina i opreme na adekvatnom nivou, kojim se obezbeđuje nesmetano odvijanje procesa proizvodnje. Uporedo se radilo i na pripremi za ovogodišnju remontnu sezonu u koju se ušlo po izlasku iz zimskog režima rada na Površinskom kopu „Drmno“.

O proteklom šestomesečnom periodu, ostvarenim rezultatima, kao i predstojećim obavezama Gorano Horvat, direktor Direkcije za Proizvodnju uglja Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ kaže da su proizvodna očekivanja ispunjena: -Kada govorimo o proteklom šestomesečnom radu jasno je da smo uspeli da ostvarimo prekoplansku proizvodnju sa rudarskom mehanizacijom angažovanom na otkrivanju uglja i da smo imali kontinuiranu i stabilnu proizvodnju uglja, koja je u potpunosti zadovoljavala potrebe rada i angažovanja svih termoenergetskih kapaciteta instalisanih u Kostolcu i Drmnu, izjavio je Goran Horvat i nastavio: -Na površinskom kopu „Drmno” je u prvih 6 meseci iskopano preko 21 milion kubnih metara jalovine, što je u odnosu na predviđeni plan za ovaj period za 5 procenata više, odnosno otkopano je blizu milion kubika jalovine više od planiranih količina. Što se proizvodnje uglja tiče, u ovom periodu otkopano oko 4.100.000 tona uglja. Ostvaren proizvodni rezultat jeste nešto manji u odnosu na plan proizvodnje za ovaj period, ali treba naglasiti da je proizvodnja uglja na kopu „Drmno” bila stabilna, kontinuirana i u potpunosti u skladu sa potrebama rada i angažovanja termoenergetskih kapaciteta instalisanih u Drmnu i Kostolcu, kao i planom održavanja potrebnih rezervi uglja na deponijama.

– Tokom prethodnog perioda, kaže Horvat, vršene su i pripreme za predstojeće remontne aktivnosti. Remonti na Površinskom kopu „Drmno” otpočeli su sa malim zakašnjenjem zbog nerealizovanih javnih nabavki po pojedinim stavkama. Prve remontne aktivnosti otpočele su 20. maja, skraćenim remontom rudarske mehanizacije i opreme koja radi u sklopu IV jalovinskog sistema. Remont pomenutog sistema završen je 12. juna. Sistem posle odrađenog remonta za sada dosta dobro radi sa prosečnim ostvarenim kapacitetima, po protokomeru, od oko 2000 kubnih metara čvrste mase po satu rada. Po završetku ovog otpočeo je remont ugljenog sistema na Površinskom kopu „Drmno”. Konkretno remont rudarske mehanizacije i opreme angažovane na iskopavanju uglja otpočeo je 15. juna i trajaće sve do 15. jula, za kada se planira završetak remontnih aktivnosti na ugljenom sistemu i na postrojenjima na drobilani PK Drmno. U ovom periodu od mesec dana planirano je da se odradi i rekonstrukcija izvoznog sistema na uglju. Poslove na realizaciji remontnih aktivnosti na ugljenom sistemu izvode radnici elektro i mašinskog održavanja PK „Drmno”, kao i radnici PRIM-a. Za sada se planirani poslovi odvijaju dobro, ali postoje određeni problemi u nerealizaciji pojedinih javnih nabavki, naročito onih koje se odnose na rezervne ležajeve, kao i za masti i ulja za podmazivanje pojedinih sklopova.

Prema planu remontnih aktivnosti za ovu godinu po završetku remonta ugljenog sistema, negde oko 20. jula, krenuće remont petog jalovinskog sistema.

Kako se u ovom periodu na Površinskom kopu „Drmno” odvijaju uporedo proizvdodne i remontne aktivnosti Horvat upozorava da se moraju poštovati sve mere bezbednosti, zaštite i zdravlja radnika na radu. -Moram da naglasim činjenicu da smo od početka ove godine imali smanjen broj povreda na radu u odnosu na isti period iz 2012. godine, ali i to da su se u junu dogodile tri veoma teške povrede. Povređena su dva naša radnika i jedan izvođača radova iz PD „Kostolac – usluge”. To nameće obavezu da svi zajedno, od menadžmenta PD „TE – KO Kostolac” preko nadzorno – tehničkog osoblja na PK „Drmno”, pa do svih zaposlenih, moramo mnogo ozbiljnije i odgovornije da se odnosimo prema obavezama pridržavanja svih oblika zakona i procedura iz oblasti bezbednosti i zdravlja radnika na radu i da zahtevamo striktno poštovanje propisanih procedura. Zaposleni moraju da shvate da je reč o merama i procedurama koje su u interesu njihove bezbednosti na radu. Samo na ovaj način možemo doći do zajedničkog cilja da na posao dolazimo i sa posla odlazimo svojim porodicama zdravi i nepovređeni, zaključio je Horvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari