Siniša Mali “nezvanični ministar energetike": Šta se krije iza javne prepirke ministarke Đedović i direktora EPS-a Miroslava Tomaševića? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Pokušaj osporavanja postignutih pozitivnih rezultata poslovodstva Elektroprivrede Srbije na čelu sa v.d. direktorom Miroslavom Tomaševićem, do kojih je došlo nakon ostavke naprednjačkog partijskog kadra Milorada Grčića, jasno ukazuje na to da Vlada Srbije ne odustaje od namere da izdvoji 11 hidroelektrana iz tog preduzeća ali i nekih drugih ideja koje su objektivno protiv interesa EPS-a, kaže za Danas sagovornik iz energetskog sektora blizak EPS-u.

On takođe ističe da se o strateškim stvarima vezanim za funkcionisanje energetskog sektora u Srbiji, pa tako i po pitanju uvođenja javno-privatnog partnerstva u EPS-u, faktički ne pita resorno ministarstvo već da sve bitne neformalne odluke na tu temu donosi ministar finansija Siniša Mali, jedan od članova kabineta premijerke Ane Brnabić u koga predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima najveće poverenje.

Takođe, kategoričan demanti direktora EPS-a Miroslava Tomaševića na tvrdnje ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović o smanjenoj proizvodnji uglja u Rudarskom basenu “Kolubara” po mišljenju struke predstavlja pokazatelj da poslovodstvo tog preduzeća ne namerava da ćuti na kritike koje smatra neargumentovanim. Eksperti ističu da se sad već radi o otvorenom nesaglasju o ključnim pitanjima i da je u tom sukobu Vlada Srbije jači “igrač” ali da je evidentno i to da u za vlast neugodnom trenutku građanskih protesta u Beogradu, poslovodstvo EPS-a na čelu sa direktorom Tomaševićem ima simpatije javnosti, što direktoru jednog državnog preduzeća decenijama nije pošlo za rukom.

Podsećanja radi, Tomašević je reagujući na izjavu Đedović na RTS-u da je proizvodnja u „Kolubari“ u maju bila manja 40 odsto zbog čega je država izdvojila značajna sredstava za uvoz uglja, rekao da je resorno ministarstvo obavešteno da su remonti na glavnim kopovima EPS-ovog ogranka RB „Kolubara“ ove godine počeli ranije, u maju, zbog odlične hidrološke situacije i punih deponija uglja, upravo na osnovu dobrog planiranja.

– Zato nije moguće porediti podatke o proizvodnji u maju ove godine sa istim mesecom 2022. godine. U terminu od 10. do 31. maja ove godine u remontu je bila Drobilana „Tamnava“ i proizvodni sistemi za ugalj na kopovima „Tamnava-Zapadno polje“ i Polje „G“, koji daju oko 75 odsto ukupne proizvodnje uglja Kolubare – naveo je Tomašević.

Dodao je da „stoga moli Đedović da ne uznemirava javnost iznošenjem neuporedivih podataka, a javnost obaveštava da se proizvodnja električne energije i uglja odvija nesmetano, da je sistem stabilan, a da EPS posle dve godine posluje u plusu“.

Poređenje rezultata „Kolubare“ u maju ove godine, kada su stajali sistemi za proizvodnju 75 odsto uglja, i u maju prošle godine kada je remont bio na kopu sa 25 odsto ukupne proizvodnje, daje, kako je naveo, iskrivljenu sliku o učinku EPS-ovih rudara.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović ističe da je za elektroenergetski sistem Srbije veoma loše što postoji raznoglasje resornog ministarstva i poslovodstva EPS-a po ključnim pitanjima vezanim za transformaciju tog preduzeća.

– Najbolje bi bilo da se taj spor reši kako ne bi trpeo elektroenergetski sistem zemlje i potrošači. Evidentno je da je otkako je Tomašević na čelu EPS-a došlo do pomaka na bolje u odnosu na period rukovođenja Milorada Grčića u kome je došlo do kolapsa sistema. Postignuti su bolji proizvodni rezultati u Kolubari, popravljena je stvar kada je reč o transparentnosti u javnim nabavkama i zabeležene su i brojne uštede u sistemu. Shodno tome, kritike resorne ministarke vezano za poslovanje preduzeća mogu da se tumače kao nezadovoljstvo Vlade zbog toga što su u javnost procurile vesti da se razmišlja o privatizaciji 11 hidroelektrana u sastavu EPS-a. Da li će vlast od toga odustati je nešto što će se znati u narednom periodu ali ono što u ovom trenutku može da se konstatuje je to da Vlada očito teži nekoj vrsti javno privatnog partnerstva u EPS-u, što svakako jeste jedna vrsta privatizacije – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari