Da li su mulj i pepeo odlična odbrana od gradskih poplava posle razornih oluja i jakih kiša? 1Ilustracija Foto: Shutterstock / Baloncici

Kao što smo mogli videti ovog proleća i leta, usled klimatskih promena sve su češće jake kiše, a koje u gradovima, pre svega zbog nedovoljnih kapaciteta postojeće kanalizacione infrastukture, izazivaju iznenadne poplave i izlivanja na površine ulica i trotoara.

Takođe, sve je manje zelenih površina u urbanim područjima, što sprečava prirodno odvođenje vode. Čak i površine za rekreativne aktivnosti koje su ranije bile na prirodnoj podlozi sve češće postaju neka kombinacija betona, popločanog i gumenog (mini fudbal, teretana, igralište…).

Međutim, dok se na jačinu kiša ne može (direktno) uticati, može se uticati na urbani razvoj. Ubrzani urbani razvoj i izgradnja novih stambenih naselja u gradovima najčešće nisu praćena i adekvatnim razvojem infrastrukture koja treba da prihvati atmosferske otpadne vode, odnosno kišne vode koje padnu na asfaltne ili betonske površine. To nije problem samo u Srbiji već i u svetu, prenosi Klima 101.

U okviru projekta „0-Waste-Water“ koji finansira Fond za nauku Republike Srbije razvili smo tehnološko rešenje za ovaj problem: u pitanju je poseban porozni materijal za popločavanje koji se pravi od – industrijskog otpada.

Srpske termoelektrane u toku godine proizvedu 7,5 miliona tona pepela

Postoji veliki broj otpadnih materijala koji se mogu ponovo koristiti, naravno uz adekvatnu obradu.

Da li su mulj i pepeo odlična odbrana od gradskih poplava posle razornih oluja i jakih kiša? 2
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Za građevinsku industriju najvažniji je upravo industrijski otpad (primarno otpad koji nastaje u rudarstvu i energetici), koji se sistemski može naknadno obraditi i ponovo koristiti. To su otpadna šljaka, zgura, metali, staklo, mulj…

Jedan od najvažnijih, a nedovoljno iskorišćenih otpadnih materijala je pepeo. Pepeo je otpad kojeg ima u ogromnim količinama, a jednostavnim postupcima može se prevesti u koristan resurs.

U Srbiji, u termoenergetskom sektoru, termoelektrane koriste ugalj. U toku jedne godine proizvede se oko 7,5 miliona tona letećeg pepela, a kako navodi izveštaj „Upravljanje industrijskim otpadom“ Državne revizorske inspekcije, to čini oko 80% ukupnog industrijskog otpada.

Prema istom izvoru, na pepelištima termoelektrana Elektroprivrede Srbije (EPS) nataloženo je 200 miliona tona pepela, čija je vrednost kao proizvodne sirovine procenjena na milijardu evra, a proizvodnja pepela po glavi stanovnika svrstava Srbiju u sam svetski vrh.

Porozne ploče istovremeno upijaju, ali i filtriraju i prečišćuju kišnicu

U ovoj fazi razvoja projekta „0-Waste-Water“, ostvareno je nekoliko značajnih rezultata:

  • odabrana su dva pogodna otpadna materijala – pepeo i mulj sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda,
  • odabrano je hemijsko jedinjenje za modifikaciju materijala, kalcijum-oksid, sa kojim štetni joni i jedinjenja grade teško rastvoran talog koji se ugrađuju u strukturu materijala,
  • definisan je postupak za dobijanje optimalne veličine pora,
  • proizveden je prototip ploče koja ima optimalnu poroznost i aktivnost hemijskog agensa,
  • izvršena je fizičko-hemijska karakterizacija proizvedenih ploča.

Sa naučnog i stručnog aspekta završena je laboratorijska proizvodnja i karakterizacija. Proizvod je spreman za ugradnju i primenu na eksperimentalnom slivu. Ali kako zapravo izgleda njegova upotreba?

Naime, porozne površine mogu da sprovedu kišnicu i smanje količinu vode koja ide u kanalizacionu infrastrukturu, a propusni betonski trotoari rade i kao filteri koji uklanjaju zagađujuće materije iz površinskog oticaja i na taj način prečišćavaju atmosferske vode.

Na propustljivost utiče fizička struktura materijala, pre svega poroznost materijala. Vezivanje štetnih materija zasniva se na hemijskoj reakciji štetnih jedinjenja i aktivnog hemijskog agensa ugrađenog u strukturu materijala.

Predviđeno je da se ovaj materijal implementira na velikim urbanim površinama za popločavanje, na parkinzima (prvenstveno kod velikih marketa i tržnih centara). Preporučuje se i za popločavanje trotoara i trgova.

Upotrebom pepela u građevini drastično se štedi na pesku, kamenu, šljunku…

Da bi se otpadni materijal mogao primeniti kao sirovina/resurs kao građevinski materijal, potrebno je otpad prevesti u oblik u kome su štetne i opasne materije inertne i neaktivne.

To se postiže fizičkim i hemijskim postupcima vezivanja/zarobljavana (u teško rastvorne taloge ili stabilne komplekse) jedinjenja koja su prepoznata kao štetna. Na taj način se sprečava migracija štetnih i opasnih materija u okolinu.

Da li su mulj i pepeo odlična odbrana od gradskih poplava posle razornih oluja i jakih kiša? 3
Foto: Pixabay/pasja1000

Postoje razne metode prerade otpada koje ispunjavaju zadati cilj, a najčešće su to fizičko-hemijski postupci obrade otpada: neutralizacija, mineralizacija, solidifikacija, oksidacija, redukcija, adsorpcija, destilacija, jonska izmena, reversna osmoza i drugi.

Uspešni primeri u drugim zemljama pokazuju da se odgovarajućom upotrebom pepela u građevinarstvu može uštedeti od 30 do 80% materijala kao što su pesak, kamen, šljunak i zemlja.

Međutim, upotreba pepela u građevinskom sektoru u Srbiji je, u poređenju sa zemljama EU, i dalje na niskom nivou.

Elektroprivreda Srbije je član Evropskog udruženja za proizvode koji nastaju procesom sagorevanja uglja, u čijem radu učestvuju predstavnici evropskih termoenergetskih postrojenja, kao i predstavnici kompanija iz oblasti trgovine pepelom. Učešćem u radu ovog udruženja, omogućeno je informisanje potencijalnih kupaca na evropskom tržištu i dalji razvoj ove oblasti u skladu sa zahtevima Evropske unije.

Dugoročno, bilo bi dobro plasirati propusne betonske kolovoze na tržište. Ovaj rezultat nije nemoguće ostvariti – već je uključena jedna fabrika betona u Srbiji koja ima očekivanja i interes da ovaj proizvod u velikom, industrijskom obimu proizvodi i plasira.

Uredbom do koristi od pepela

Uredbom republičke vlade iz 2015. dozvoljava se upotreba pepela u građevinarstvu za objekte javne namene, pre svega za puteve. Uredbom nije obuhvaćena građevinska galanterija kao što su elementi za trotoare, parkinge, igrališta.

Međutim, u putogradnji se pepeo koristi sporadično, samo na ograničenim deonicama i u eksperimentalne svrhe. Da bi se favorizovala primena obrađenih otpadnih materijala u građevinarstvu neophodno je proširiti Uredbu.

Poseban efekat Uredbe trebalo je da podstakne aktivnosti vezane za obradu pepela finansijskim olakšicama: za svaku plasiranu tonu pepela predviđeno je oslobođanje od plaćanja ekološke takse.

Prema podacima u studiji „Cirkularna ekonomija kao šansa za razvoj Srbije“ koju je podržao OEBS, deponije pepela u našoj zemlji zauzimaju 1.400 hektara plodne zemlje, a sam EPS za održavanje deponija i deponovanje pepela izdvaja 50 miliona evra godišnje. U znaku zelene agende, EPS, kao najveći proizvođač pepela je čak pokrenuo akciju doniranja pepela građevinskim preduzećima i cementarama.

O autorki

Dr Vladana Rajaković-Ognjanović je vanredni profesor na Katedri za hidrotehniku i vodno-ekološko inženjerstvo na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Autorka se zahvaljuje Fondu za nauku Republike Srbije-program IDEJE. Ovaj rad deo je projekta Zero-waste concept for flood resilient cities (0-Waste-Water), ID: 773 7365.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari