Županija Timiš u Rumuniji uputila je preko Teritorijalnog štaba za vanredne situacije cisternu sa šest tona pijaće vode i kombi humanitarne pomoći u Morović i Višnjićevo, mesta ugrožena poplavama u opštini Šid.


Pomoć je ispred zgrade pokrajinske vlade primio pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, koji se zahvalio partnerskom regionu Timiš na upućenoj cisterni, koja će u ugroženim područjima ostati dok se ne stabilizuje snabdevanje ispravnom pijaćom vodom iz seoskih vodovoda.

Bugarski je naveo da su pored rumunske županije Timiš, visok nivo solidarnosti pokazale i mađarska županija Bač-Kiškun i nemačka pokrajina Baden-Virtemberg, pa se narednih dana očekuje pomoć, kako u ovom trenutku dok traju poplave, tako u fazi sanacije koja sledi nakon povlačenja vode iz ugroženih područja.

– Naše partnerske regije pokazale su visok nivo solidarnosti i već imamo pomoć koja je pristigla iz Rumunije u vidu pijaće vode za mesta pod evakuacijom. Mi i u narednima danima očekujemo podršku prijateljskih regija, kako za ovu fazu, tako i za sanacije koje će uslediti kada se voda povuče iz ugroženih delova naše zemlje – rekao je Bugarski.

Pokrajinski štab za vanredne situacije oformio je dodatne stručno-operativne timove proistekle iz potrebe za izvršavanje zadataka u akcijama spasavanja i zaštite stanovništva ugroženih poplavama. To su timovi za praćenje i analizu ispravnosti vode za piće, medicinski tim dopunjen je specijalistima za pružanje psihološke pomoći ljudima evakuisanim iz svojih domova, kao i tim za pružanje pomoći osobama u stanju socijalnih potreba.

U Pokrajini smeštena 2.233 evakuisana

Prema podacima Crvenog krsta, u Vojvodini su smeštene 2.233 osobe koje su evakuisane iz poplavljenih i kriznih područja. Veći broj – 1.488 lica – nalazi se u porodičnom smeštaju, a manji broj – 745 osoba u kolektivom smeštaju u prihvatnim centrima. Zbog smirivanja situacije, jedan broj preventivno evakuisanih ljudi vraća se svojim kućama koje nisu poplavljene. To su podaci koji su izneti na jutrošnjoj sednici Štaba za vanredne situacije Vlade Vojvodine, na kojoj je zaključeno da se, u saradnji sa centrima za socijalno zbrinjavanje, obezbede odgovarajući paketi sa životnim namirnicama, higijenskim sredstvima i drugim potrebama svih evakuisanih lica, bez obzira na to gde su smešteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari