Prag: Kako vojna pomoć sa Zapada može da preokrene situaciju na ratištu u Ukrajini? 1foto EPA-EFE/SERGEY KOZLOV 52508

Premijeri Češke, Danske, Holandije, Letonije i predsednik Poljske izrazili su danas u Pragu nadu da će ubrzavanje dostavljanja vojne pomoći Ukrajini, uz isporuke municije u junu, makar dva protivraketna sistema Patriot,novih dronova i prvih borbenih aviona F-16 – preokrenuti stanje na ratištu, koje je sada za Ukrajinu nepovoljno.

„Mi svi shvatamo da mir i bezbednost Evrope zavise od zaustavljanja ruske agresije. Ukrajina pruža otpor već dve godine ali situacija je došla do kritične tačke i moramo da pojačamo napore i tražimo nove načine kako brže da isporučimo municiju i ojačamo PVO“, kazao je domaćin sastanka češki premijer Petr Fijala.

Fijala je rekao da je u češkoj inicijativi „Municija za Ukrajinu“ prikupljeno 1,6 milijarda evra, iz 15 zemalja, kao i da prve isporuke artiljerijske municije iz trećih zemalja Ukrajina može da očekuje već narednih dana, dok je Češka već isporučila prvi simulator za obuku pilota na avionima F-16.

Holandski premijer Mark Rute pozdravio je odluku Nemačke da pošalje Ukrajini američki protivraketni sistem Patriot, a kazao je da će i Holandija pokloniti ključne komponente za još jedan takav sistem.

„Čujemo od ukrajinskih partnera da se situacija na frontu relativno stabilizovala, ali kratkotrajno poboljšanje ne znači da ćemo prestati da pomažemo. To je ključno, jer Rusija ne prestaje sa operacijama a isporuke oružja su za Ukrajince uslov preživljavanja, kao voda i jelo“, kazao je Rute.

Danska premijera Mete Frederiksen upozorila je na rizik da zapadni saveznici Ukrajini daju suviše malo i suviše kasno.

„Želimo to da uradimo brzo jer potrebe su takve u ovom trenutku. Novac iz incijative za municiju dovoljan je za pola miliona komada artiljerijske municije do kraja godine. To bi trebalo da promeni situaciju na ratištu. Pozdravljam odluku Nemačke da da jedan sistem Patriot ali potrebno je toga više. Ne možemo da dopustimo da Ukrajina bude poražena u tom ratu, jer bi posledice bile strašne“, kazala je danska premijerka.

Predsednica Vlade Letonije Evika Silin najavila je da računa da će zemlje koje okuplja Letonija u inicijativi „Dronovi za Ukrajinu“ prikupiti sredstva da se ukrajinskoj armiji do kraja godine isporuči oko milion takvih bespilotnih letelica.

„Ukrajina se ne bori samo za sebe. Bori se i za nas. Mi predvodimo koaliciju za nabavku dronova. Želimo do kraja godine da isporučimo milion dronova. U inicijativu se uključilo već 10 zemalja“, kazala je letonska premijerka.

Radnoj večeri u Pragu o ubrzanju i povećanju vojne pomoći Ukrajini prisustvuje i ukrajinski premijer Denis Šmihal koji je u zajedničkom obraćanju medijima kazao da ukrajinski otpor Rusiji istovremeno sprečava rat većih razmera.

„Potrebno nam je najmanje sedam antiraketnih sistema Patriot, borbeni avioni. Zahvalni smo Nemačkoj što je dala milijardu evra, očekujemo sistem Patiot, zahvaljujemo i Marku Ruteu u naporima da se nabavi još jedan. Još tokom leta stići će i prvi avioni F-16“, kazao je Šmihal.

Ukrajinski premijer je rekao da je ključno da se stvore mehanizmi kako bi se oružje proizvodilo u samoj Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari