Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se ukida zabrana na isporuku raketnog sistema dalekog dometa „S-300“ Iranu, saopštila je pres-služba Kremlja, prenosi Sputnjik.


„Ukazom se ukida zabrana na tranzit raketnog sistema dalekog dometa 'S-300' preko teritorije Ruske Federacije (uključujući vazdušni saobraćaj), izvoz tog sistema s teritorije Ruske Federacije u Islamsku Republiku Iran, kao i predaju tog sistema Islamskoj Republici Iran izvan granica Ruske Federacije, uz korišćenje brodova i letelica pod državnom zastavom Ruske Federacije“, navodi se u dokumentu. Ugovor vredan 800 miliona dolara o snabdevanju Irana raketnim sistemom potpisan je krajem 2007. godine. Moskva je snabdela Teheran sa pet sistema S-300 PMU-1.

Ipak, krajem septembra 2010. godine, tadašnji predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz o poništavanju ugovora u skladu sa Rezolucijom 1912 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja zabranjuje snabdevanje Irana konvencionalnim oružjem, uključujući rakete i raketne sisteme, tekove, helikoptere, ratne avione i brodove, podseća Sputnjik.

Iransko ministarstvo odbrane i avio-industrija odgovorili su podizanjem tužbe za odštetu u vrednosti od četiri milijarde dolara protiv „Rusoboroneksporta“ pred međunarodnim sudom u Ženevi u aprilu 2011.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je prvobitna odluka o prekidu ispunjavanja ugovora o isporuci „S-300“ Iranu bila doneta radi podrške udruženim naporima „šestorke“ međunarodnih posrednika u pregovorima o Iranskom nuklearnom programu. „To je bilo učinjeno, posebno naglašavam, apsolutno dobrovoljno. Rezolucija Saveta bezbednosti 1929, koja je odobrena 2010, isto kao i bilo koja druga rezolucija UN, nije nametala nikakva ograničenja za isporuku protivvazdušne odbrane Iranu. Naglasiću, to je bilo učinjeno u duhu dobre volje i radi podsticanja napretka u pregovorima“, rekao je Lavrov.

Ukidanje zabrane isporuke protivazdušnog odbrambenog raketnog sistema „S-300“ moglo bi da otvori novu stranicu u rusko-iranskim odnosima, smatraju stručnjaci. Generalni direktor Centra za strateške procene i prognoze Sergej Grinjajev rekao je da je tema isporuke raketnog sistema „S-300“ veoma složena. On je podsetio da je Rusija pre nekoliko godina odustala od ispunjavanja potpisanog ugovora o isporuci tog sistema Iranu, što je izazvalo nezadovoljstvo Teherana i zahlađenje u bilateralnim odnosima.

 

IVAŠOV: Ispravna odluka

Predsednik Centra za geopolitičku analizu Leonid Ivašov smatra da ukaz predsednika Ruske Federacije otvara novu stranicu za Rusiju i Iran. „Ova odluka je ispravna, iako je zakasnela. Ako sada usporimo i ostavimo Iran u neodređenom položaju, već sutra, kada sankcije budu potpuno ukinute, ogromno iransko tržište biće na raspolaganju Vašingtonu i njegovim saveznicima“, rekao je Ivašov. On smatra da, ukoliko se Iranu sada ne posveti dužna pažnja, mogle bi da se pojave nove prepreke u razvijanju odnosa dveju zemalja. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari