Rusko demokratsko društvo označilo članak RT pokušajem zastrašivanja ruske dijaspore u Srbiji 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Organizacija Rusko demokratsko društvo saopštila je danas da je članak Raša tudej (RT) koji navodi da zvanični Beograd namerava da protera liberalno nastrojene doseljenike iz Rusije pokušaj zastrašivanja ruske dijaspore u Srbiji.

U saopštenju se navodi da RT u jučerašnjem članku na ruskom jeziku ‘Srbija namerava da protera iz zemlje protestujuće ruske relokante’ tvrdi da bezbednosne službe Srbije u saradnji sa Moskvom spremaju proterivanje Rusa zbog njihovih kontakata sa srpskom opozicijom i učešća na njihovim protestima.

„Rusko demokratsko društvo smatra ovaj članak transparentnim pokušajem zastrašivanja ruske dijaspore u Srbiji nakon dramatičnog poraza Vladimira Putina na glasanju u Beogradu na predsedničkim izborima u Rusiji“, navodi organizacija na čijem je čelu Pjotr (Peter) Nikitin.

Organizacija, koja se bavi slučajevima „otkazivanja gostoprimstva“ državljanima Rusije u Srbiji, je pozvala državne organe Srbije, posebno Bezbednosno-informativnu agenciju, da prekinu sve odnose sa Putinom, ne ispunjavaju nezakonite zahteve i molbe tog režima i da se u svom radu rukovode isključivo Ustavom, zakonima i međunarodnim obavezama.

„Smatramo da se cilj dotičnog članka, u kombinaciji sa pojedinim pokušajima neobrazloženog proterivanja ruskih državljana, sastoji u unošenju razdora u rusku dijasporu Srbiju i što većem odvajanju njenog aktivističkog dela od većine građana da bi se u budućnosti sprečile brojne demonstracije nelojalnosti diktatoru Putinu od strane srpskih Rusa poput one koju smo videli na glasanju 17. marta“, navodi saopštenje.

Navodi i da organizaciji nije poznato da je bilo ko od ruskih državljana aktivno učestvovao u decembarskim protestima opozicije nakon paramentarnih izbora u Srbiji niti u blokadama koje su usledile i da se Rusko demokratsko društvo ne meša u srpska politička pitanja koja se ne tiču ruske dijaspore.

„Organizacija ne održava nikakve kontakte sa srpskim opozicijskim snagama niti nam je poznato da takvi kontakti postoje od strane bilo kog dela nove ruske dijaspore. Istovremeno, izuzetno smo zabrinuti sugestijama da puki „kontakti“ sa srpskom opozicijom ili učešće u bilo kojim protestnim akcijama bi mogli da služe kao osnov za bilo čije proterivanje“, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari