Ruskom opozicionaru određen pritvor zbog onlajn komentara, iako podržava invaziju na Ukrajinu 1Foto: Pixabay/4711018

Jednom ruskom levičaru, koji kritikuje Kremlj ali i podržava rat u Ukrajini, danas je određen pritvor, navodno zbog komentara koji je napisao na internetu.

Basmanski okružni sud u Moskvi odlučio je da zadrži Sergeja Udalcova u pritvoru do 15. februara pod optužbom da je „opravdavao terorizam“. Potom će mu se suditi, a istraga je i dalje u toku.

Udalcov je rekao da se optužbe odnose na njegove postove podrške članovima jedne marksističke grupe koji su uhapšeni jer su, kako se tvrdi, osnovali „terorističku komunu“ u gradu Ufi, na oko 1.400 kilometara istočno od Moskve.

Ako bude osuđen, preti mu pet godina zatvora.

Na današnjem saslušanju, Udalcov je odbacio optužbe, a onda je sudija zatvorio saslušanje za javnost na zahtev tužilaca koji su tvrdili da su materijali ovog slučaja osetljivi, izvestile su državne novinske agencije Tass i RIA-Novosti.

Udalcov, lider Levog fronta, kritikovao je ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je i podržao rat Moskve u Ukrajini.

Učestvovao je u protestima 2011-12. koji su doveli do najvećih demonstracija u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Tada se pridružio drugim opozicionim aktivistima, među njima i sada osuđenom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom, koji služi zatvorsku kaznu u Sibiru, na području Arktika.

Za razliku od brojnih drugih ruskih opozicionara, Udalcov je podržao aneksiju Krima i napad na Ukrajinu, ali, uz protivljenje Putinu.

Priveden je u četvrtak pošto je policija pretresla njegovu kuću i zaplenila njegove elektronske uređaje.

U decembru je moskovski sud osudio Udalcova na 40 sati obaveznog rada, zbog kršenja procedura u vezi sa organizovanjem mitinga nakon što je priveden na Crvenom trgu, gde je pokušao da razvije zastavu sa likom sovjetskog diktatora Josifa Staljina, preneo je Tass.

Udalcov je bio osuđen je na četiri i po godine robije zbog učešća u organizovanju demonstracija protiv Putina 2012. godine.

U zatvoru je štrajkovao glađu, a na slobodu je pušten 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari