Branko RužićBranko Ružić Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Ministar prosvete Branko Ružić je povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara, ukazao da je naša dužnost da čuvamo sećanja na sva stradanja i žrtve, jer je to način da sačuvamo buduće generacije od ovakvih opasnosti.

„Istorija i tradicija naše zemlje svedoče da smo se uvek suprotstavljali svakoj nepravdi, a tako je bilo i u Drugom svetskom ratu kada smo se borili protiv fašizma. Duboko saosećamo sa patnjom i stradanjem jevrejskog naroda i veoma dobro razumemo šta je Holokaust. Zbog toga smo dužni da svakoga dana u godini čuvamo sećanja na sva stradanja i žrtve“, rekao je ministar.

On je istakao čvrsto opredeljenje i posvećenost da se nikada ne zaborave tragični istorijski događaji.

Ministar je naveo da je u tom kontekstu veliki značaj obrazovanja, koje neguje sećanja na žrtve Holokausta i sve žrtve nacizma, jer je to način da sačuvamo buduće generacije od ovakvih opasnosti.

Ružić je istakao da Ministarstvo prosvete pruža sistemsku podršku nastavnicima i učenicima koji realizuju nastavne i vannastavne aktivnosti posvećene temi prošlih ratova, uz pijetet prema žrtvama svog, ali i svih drugih naroda.

„Tokom školovanja kroz časove odeljenskog starešine, građanskog vaspitanja, časove istorije i druge nastavne i vannastavne aktivnosti kod učenika se podstiče svest o značaju poštovanja ljudskih prava, vrednovanja ljudskog dostojanstva, empatiji i ravnopravnosti, ali uče i da prepoznaju predrasude i stereotipe“, kazao je Ružić.

Na Nacionalno obrazovnom portalu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja od petka, 27. januara će biti aktivna stranica na kojoj će nastavnici moći da pronađu materijale o ovoj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari