Ružić otvorio međunarodni sajam obrazovanja "Putokazi" 1Foto: Ministarstvo prosvete/Snježana Davidović

Ministar prosvete Branko Ružić otvorio je danas 18. međunarodni sajma obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu i tom prilikom naglasio da je obrazovanje u Srbiji inkluzivno, dostupno i raznovrsno i jedinstveno po načinu na koji obezbeđuje ostvarivanje prava na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

„Obrazovanje u Srbiji se od predškolskog do visokog obrazovanja odvija i na osam jezika naših nacionalnih manjina. Ovim se može pohvaliti malo koja zemlja u svetu, a mi ovu mogućnost vidimo kao posebnu vrednost i dragocenost našeg sistema“, rekao je Ružić i istakako da se iz godine u godinu povećava obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina i da ovo pravo koristi 5,7 odsto od ukupnog broja đaka.

Ružić je istako da su dobri rezultati efekat sinergije i saradnje koja se godinama neguje između institucija na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, ali i sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

„Ova tesna saradnja i predan rad, ali pre svega isti cilj – obrazovanje koje je dostupno svakom detetu i negovanje multietičnosti, doveli su do rezultata na koje smo ponosni i koji nas motivišu da radimo još više i predanije“, rekao je ministar.

Ružić je podsetio da obrazovni sistem u Srbiji nudi lepezu mogućnosti koje su učenicima na raspolaganju u pogledu obrazovanja za buduće profesije ili nastavak školovanja.

„Ova raznolikost se najviše uočava na nivou srednjeg obrazovanja, gde je već na nivou gimnazijskog obrazovanja dostupan veliki broj različitih smerova, a srednje stručno obrazovanje nudi 200 obrazovnih profila za različita područja rada u srednjim stručnim školama. Posebna vrednost ovog dela obrazovnog sistema je dualno obrazovanje koje obezbeđuje efikasniji odgovor sistema obrazovanja na potrebe privrede i tržišta rada“, rekao je Ružić.

On je istakao da Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“ decenijama unazad daje sveobuhvatnu ponudu srednjeg, višeg i visokog školstva u našoj zemlji i da je zato ova manifestacija dobra je prilika da se učenici upoznaju da sa svim mogućnostima za obrazovanje i tako doneti prave odluke u vezi budućih profesija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari