školafoto EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas u Nišu da izmene Zakona o visokom obrazovanju predviđaju da „stari“ studenti dobiju rok od tri godine da završe studije.

„Mislim da su tri godine zaista zadovoljavajuća mera jer smo do sada praktično svake godine produžavali za po godinu dana tako da se već nakupilo dosta godina. Red je da se na jedan zakonit način to normira i uredi“, rekao je Ružić na javnoj raspravi o izmenama i dopunama šest zakona iz oblasti obrazovanja.

On je naveo da je u fokusu izmena tih zakona „nasilje kao društvena pojava koja nije zaobišla ni škole.

„Mi smo i do sada imali dobar zakonodavni okvir, a sada smo izašli sa devet tačaka predloga. Između ostalog i da uvedemo brojčano ocenjivanje vladanja, da se ta ocena stavi u isti rang sa ostalim ocenama i da ulazi u prosek. Time će se afirmisati vaspitna uloga škole, pored obrazovne“, ocenio je ministar.

Dodao je da je novina uvođenje društveno korisnog rada koji je po njegovim rečima, sada jasno preciziran i ne treba da bude prihvaćen kao kazna, već kao prevencija za promociju empatije, drugarstva i solidarnosti.

Govoreći o izmenama Zakona o udžbenicima, Ružiće je kazao da se predviđa uvođenje nacionalne čitanke kao „obaveznog nastavnog sredstva, u cilju razvoja međupredmetne kompetencije“.

„Postojaće četiri nacionalne čitanke i to za prvi i drugi razred osnovne škole, za treći i četvrti, za učenike od petog do osmog razreda i za srednjoškolce“, kazao je ministar.

Po pitanju uvođenja državne mature, Ružić je rekao da je najveći broj visokoškolskih ustanova prihvatio da ona bude jedini uslov za upis, dok jedna šestina ili jedna sedmina fakulteta zahteva pored mature i polaganje testa sklonosti.

Ministar je najavio da će javna rasprava o izmenama šest zakona iz oblasti obrazovanja biti završena 27. aprila, a da bi ti predlozi u drugoj polovini maja trebalo da se nađu na dnevnom redu vlade Srbije.

Pred vladom će se naći Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o udžbenicima i Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari