Ružić: Za razvoj ženskog sporta 15 miliona dinara 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministarstvo prosvete razvoja podržaće projekat Instituta za ženski sport sa 15 miliona dinara, čiji je cilj unapređenje i popularizacija ženskog sporta među devojčicama školskog uzrasta, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

To je predviđeno ugovorom o saradnji koji su danas potpisali ministar Ružić i zakonski zastupnik Instituta za ženski sport Jelena Pavićević.

„Drago mi je što će Institut za ženski sport biti naš partner i što ćemo zajedno raditi na unapređenju i popularizaciji ženskog sporta među devojčicama školskog uzrasta“ rekao je ministar Ružić.

On je istakao da je Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine predviđeno da pažnja bude posvećena unapređivanju, kako školskog, tako i univerzitetskog sporta u cilju razvoja zdravih životnih navika dece i mladih.

Kako je rekao, Strategija posebno predviđa i popularizaciju ženskog sporta.

„Zahvalan sam Marini Maljković i Institutu na doprinosu razvoju ženskog sporta. Važno je da devojčice dobiju priliku da se oprobaju u sportu i da ga zavole“, rekao je ministar.

Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport, izjavila je da Institut sada radi u 20 gradova, na preko 30 lokacija i da organizuje treninge za 16 sportova.

„Kroz besplatne treninge za devojčice iz osnovnih škola želimo da predstavimo zdrave navike i zdrav način života i to ne samo kroz treninge, već i kroz radionice. Cilj je da im damo jednake prilike i da sport učinimo dostupnim“, rekla je Maljković.

Dodala je da je za nepune dve godine rada dvostruko porastao broj devojčica koje su uključene u sportske programe i da ih je sada preko 2.000.
„U anketi koju smo sproveli, 88 odsto njih je reklo da se nikada ranije nije bavilo sportom, niti išlo na trening dok se nije pojavio Institut, čiji su treninzi besplatni“, rekla je Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari