Sa pejsmejkerom se normalno živi 1Foto: Pixabay / ulleo

Svake godine u našoj zemlji broj ugrađenih pejsmejkera raste. Pre 15 godina ugrađivalo se oko 1.000 godišnje, a ove godine će taj broj u Srbiji preći 4.000.

Taj trend porasta broja je primećen u celom svetu. Tehnologija napreduje, dostupnost terapije je sve bolja, proširuju se indikacije tj. potrebe za pejsmejker terapijom a i sve više lekara se obučava za rad, kaže za Danas kardiolog, specijalista za pejsmejker terapiju Velibor Jovanović.

Pejsmejker je električni uređaj, približno veličine kutije šibica, koji prati srčani ritam i stvara bezbolne električne impulse, kada je to potrebno. Napravljen je izvanredan tehnološki napredak, smanjena je veličina uređaja, produžen životni vek baterije, omogućen daljinski nadzor i kontrola, kao i bezbednost tokom, dijagnostičke procedure, magnetne rezonance.

– Intervencija se radi u bolničkim uslovima, u operacionoj sali za implantacije pejsmejkera. Izvodi se u lokalnoj anesteziji uz primjenu sedativa. Pejsmejker se ugrađuje potkožno u gornjem delu grudnog koša – iznad velikog grudnog mišića, a ispod ključne kosti gde se pravi rez. Najčešće se pristupa s leve strane, ali je iz posebnih medicinskih razloga moguće uraditi ugradnju i s desne strane. Sastoji se od tela uređaja koji se ugrađuje pod kožu i jedne ili više elektroda koje se putem vena ramenog pojasa i gornjeg dela grudnog koša dovode do srca i postavljaju u željene srčane šupljine.

Pejsmejker se potom programira tj. kompjuterski podešava na potrebni ili željeni način rada, što zavisi od bolesti zbog koje je ugrađen, objašnjava Jovanović.

Pejsmejker je programiran tako da ne dozvoljava da otkucaj srca padne ispod programirane frekvence.

Procenjuje se dužina trajanja baterije, i u skladu sa tim planira njena zamena. Kontrole se rade ambulantno, na tri do 12 meseci, kod specijalno obučenih kardiologa koji se bave pejsmejker terapijom.

– Sa pejsmejkerom se normalno živi i nisu potrebna odricanja i promene ponašanja. Sve zavisi naravno od osnovne bolesti kao i od tipa pejsmejkera. Putovanja avionom i vozilima na električni pogon su dozvoljena. Bavljenje rekreativnim sportom nije zabranjeno, savetuje se izbegavanje povređivanja u sportu i velikih naprezanja ruke i ramenog pojasa gde je pejsmejker. Pejsmejker se menja više puta u toku života, okvirno na svakih desetak godina. Osoba sa ugrađenim pejsmejkerom koji leči spori srčani rad može imati normalan očekivani životni vek i doživeti duboku starost kao i vršnjak bez pejsmejkera ako se izuzmu ostale bolesti koje na to mogu uticati, naglašava doktor Jovanović.

Evolucija modernog pejsmejkera je divna priča u napretku tehnologije i ljudskom razumevanju o tome kako funkcioniše srčani ritam. Prvi pejsmejker je implantiran u čoveku 1958. godine u Švedskoj. Nije trajao dugo, mada je taj pacijent živeo do 88. godine i imao 26 pejsmejkera tokom svog života.

Pejsmejker je ušao u moderno doba 1969. godine sa prvom litijumskom baterijom.

Mobilni telefoni bezbedni za korišćenje

– Mobilni telefoni i računari se mogu potpuno bezbedno i svakodnevno koristiti. Kod velikih kućnih električnih aparata treba voditi računa o pravilom uzemljenju, posebno bojlera, ističe doktor Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari