Sabor SPC protekao u atmosferi opšte tuge i zatečenosti društva zbog masovnih ubistava 1Foto: BETAPHOTO/Nikola Todorovic

Ovogodišnje zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) proteklo je u atmosferi opšte tuge i zatečenosti društva ubistvima dece i mladih ljudi u Beogradu i Mladenovcu i tim povodom upućujemo izraze saučešća roditeljima postradale dece i njihovim srodnicima i prijateljima, saopštio je danas Sabor SPC posle redovnog godišnjeg zasedanja.

„Užasnuti erupcijom zla u prostoru za koji smo smatrali da je najsigurniji, a sa druge strane, nadahnuti primerima mučeničkog herojstva naše dece i njihovog čuvara, kao i hrišćanskim dostojanstvom njihovih roditelja i nastavnika, molimo se Bogu mira i čistote da upokoji duše postradalih, ali i da u društvu prestane promocija razvrata i nasilja koja duše naše dece pretvara u pogodno tle za razvoj svakog zla“, navodi se u saopštenju.

Sabor se tokom zasedanja osvrnuo i na pojavu da se pravoslavna crkva posmatra kao potcenjivački raspoložena prema ženi.

Odbacujući tu optužbu kao „neosnovanu i besmislenu, Sabor podseća na ravnopravnost i jednako, od Boga dato, dostojanstvo žene kao bogolikog bića sa muškarcem kao bogolikim bićem“.

Sabor poziva da se ženama ne nameću kompleksi niže vrednosti, jer žena, „bilo kao majka, bilo kao bezbračna žena u svetu, bilo kao monahinja, vrši službu od neprocenjivog crkvenog, duhovnog, društvenog i civilizacijskog značaja“.

Upravo ove godine proslavljamo 120 godina postojanja Kola srpskih sestara, organizacije koja u najlepšem svetlu svedoči o takvom služenja žene-hrišćanke.

Revnost i požrtvovanost članica Kola srpskih sestara široko je poznata i od našeg naroda, naročito u rasejanju, prepoznata kao autentično svedočenje pravoslavnih hrišćanskih vrednosti jednog društva u kojem je Bog na prvom mestu, dodaje u saopštenju Sabor SPC.

Sabor je uputio Kolu srpskih sestara, svim njegovim podružnicama, ograncima i odborima širom sveta, kao i svim ženama, čestitke povodom tog značajnog jubileja, ističe se u saopštenju.

Na ovogodišnjem zasedanju posebna pažnja je posvećena temi konačnog rešavanja kanonskog statusa arhijereja Ohridske Arhiepiskopije u svetlu prošlogodišnje odluke Sabora o vraćanju u kanonski status i uspostavljanju liturgijskog jedinstva, kao i posledičnoj odluci o dodeli Tomosa o autokefaliji Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj Arhiepiskopiji.

Sabor je doneo odluku o dodeljivanju kanonskog otpusta jerarhiji ove autonomne Crkve od SPC i njenom integrisanju u Sinod Makedonske pravoslavne crkve u skladu sa sveštenim kanonima i Ustavima dve pomesne Crkve, kao i ranije postignutim dogovorom Sinoda sve tri crkvene strukture.

Sa posebnom pažnjom Sabor je analizirao trenutno stanje i probleme crkvene prosvete, razmotrivši položaj veronauke i uvođenje državne mature u obrazovni sistem Srbije.

Tokom svog zasedanja Sabor je detaljno saslušao izveštaj o stanju crkve na Kosovu i Metohiji, naglašavajući da je „Kosovo i Metohija zavetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije i da samoproglašena nezavisnost te pokrajne nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji“.

„Da nije tako, ne bi iz poznatih centara moći bio vršen pritisak bez presedana na Srbiju da prizna ilegalnu nasilnu secesiju tog integralnog dela svoje teritorije i da ga se tako sama zauvek dobrovoljno odrekne“, ističe se u saopštenju.

Sabor upućuje apel nadležnim međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na njihovim vekovnim ognjištima, kao i poziv kosovskim Albancima za saživot u miru i međusobno poštovanje, sledujući pritom jevanđelskom pozvanju Crkve da traži mir i da ga svedoči svima, bez obzira na veru i naciju, ističe Sabor SPC.

Deo svoje pažnje Sabor je poklonio i pitanju poljuljanih međureligijskih odnosa unutar bosanskohercegovačkog društva, sve učestalijim izjavama verske i nacionalne mržnje iznošenim kako od verskih predstavnika tako i od pojedinaca predstavnika javnog i političkog života, a u tom kontekstu i o radu Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Sabor je, takođe, posvetio pažnju i duhovnim i geopolitičkim posledicama ratnog sukoba u Ukrajini, a posebno je razmatrana tema stradanja Ukrajinske pravoslavne crkve od vlasti u Kijevu, oduzimanje njene imovine, hramova i manastira, raseljavanje monaha, progon pojedinih arhijereja i lišavanje njenih pripadnika osnovnih ljudskih prava i sloboda garantovanih međunarodnim konvencijama.

Sabor ponovo podiže svoj glas u zaštitu obespravljene i progonjene jednoverne braće apelujući na relevantne međunarodne institucije da spreče ovu nepravdu, navodi se u saopštenju.

Tokom Sabora održana je i sednica Centralnog tela za dovršenje Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kojom prilikom je primljen izveštaj ovog tela o svim dosadašnjim radovima izvršenim prilozima pobožnog naroda i uz pomoć države, kao i o preostalim radovima neophodnim da se izvedu u najskorijoj budućnosti u sklopu pripremâ za svečano veliko osvećenje Hrama.

U razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naglašeno da je jedinstvo naroda, pogotovu u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa i da Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari