SAD podržavaju iračku vladu, ali ona treba da se bori protiv pobunjenika povezanih sa Al Kaidom, izjavio je juče u Jerusalimu američki državni sekretar Džon Keri. Pred odlazak u Jordan i Saudijsku Arabiju, Keri je rekao da Vašington ostaje na strani Vlade Iraka koja se bori da otera pobunjenike, „ali je to njena borba, to je nešto što smo utvrdili još ranije“.


Američke vlasti su oštro osudile „divljaštvo“ pripadnika ekstremističkih grupacija povezanih sa Al Kaidom koje su u iračkoj provinciji Anbar zauzele grad Faludžu. „Svi vide njihovo divljaštvo protiv civila u gradovima Ramadi i Faludži“, navodi se u saopštenju portparolke Stejt departmenta Meri Harf. Međutim, prema neimneovanom izvoru iz Vlade Iraka, iračke snage bezbednosti pripremaju „veliki napad“ kako bi od ekstremista preuzeli kontrolu nad Faludžom.

Sukobi u provinciji Anbar između lokalnih plemena i policije sa jedne, i pripadnika Al Kaide s druge strane, izbili su u ponedeljak, kada je policija rasformirala sunitski kamp, gde su održani antivladini protesti. Sukobi su se proširili i na Faludžu, nad kojom su kontrolu u subotu preuzeli pripadnici ekstremističkih grupacija povezanih sa Al Kaidom. „Veoma smo zabrinuti zbog rastućeg nasilja te grupe“, dodao je Keri i naveo da SAD neće slati svoje vojnike u Irak. U većinski sunitskoj provinciji Anbar više od godinu dana traju demonstracije protiv premijera Iraka Nurija el Malikija, šiita, koga optužuju da je marginalizovao sunitsku zajednicu. Ta ekstremistička grupa, koja se otvoreno sukobila s drugim pobunjenicima u Siriji, preuzela je odgovornost za prošlonedeljni samoubilački bombaški napad na šiitsko južno predgrađe Bejruta, u Libanu.

Islamska država Iraka i Levanta, jedna od najsnažnijih pobunjeničkih grupa u Siriji, saopštila je da napad u četvrtak u Libanu u kome je poginulo petoro ljudi predstavlja „prvu malu ratu velikog računa koji čeka kriminalne licemere“ iz šiitske organizacije Hezbolah. Ta sunitska grupa povezana s Al Kaidom želi da se osveti Hezbolahu i njihovim pristalicama u Libanu, zbog slanja boraca u Siriju gde su u borbama stali na stranu režima Bašara Al Asada. Islamska država Iraka i Levanta nastala je u sunitskom delu Iraka, gde je takođe napadala šiite. Pripadnici te organizuje su ušli u Siriju i iskoristili pobunu protiv Asada kako bi preuzeli kontrolu u delovima te zemlje gde su zaveli strogi šerijatski zakon, otimali i ubijali novinare, kao i opozicione aktiviste.

Inače, Keri je u Jerusalimu rekao da su SAD odlučne da predstave „pravedan i uravnotežen“ mirovni plan za Izraelce i Palestince. „Mogu da uverim sve strane da smo predsednik (SAD Barak) Obama i ja odlučni da predložimo ideje koje su pravedne i uravnotežene i koje će poboljšati bezbednosti čitavog stanovništva“, rekao je Keri novinarima koji ga prate u turneji po zemljama Bliskog istoka. On je dodao da je „put postao jasniji, da se kockice slažu i da teške odluke koje još treba doneti postaju očiglednije za ceo svet, mada je za to potrebno vreme“. Američki državni sekretar je u subotu izjavio da su Izraelci i Palestinci posvećeni prevazilaženju međusobnih razlika i da rade s „velikim intenzitetom i ozbiljnom namerom“ da postignu dugotraženi sporazum. Keri je juče trebalo da doputuje u Jordan i Saudijsku Arabiju, četvrtog dana turneje po regionu. On bi trebalo da s tamošnjim zvaničnicima razgovara o izraelsko-palestinskim pregovorima, kao o situaciji u Siriji, Iraku i nuklearnom programu Irana.

Stiven Sigal za guvernera Arizone

Finiks – Američki glumac Stiven Sigal izjavio je juče da razmatra da se kandiduje za guvernera savezne države Arizone. Sigal (61) je to rekao gostujući na televiziji KNXV-TV, gde je govorio o svom novom rijaliti šouu „Steven Seagal – Lawman: Maricopa County“. Zvezda akcionih filmova i stručnjak za borilačke veštine, tu emisiju, koja se emituje na kablovskom kanalu TV Rilz, snimio je sa šerifom okruga Marikopa Džoom Arpajom. Sigal je i pripadnik Arpajovog neformalnog odreda koji čini 3.000 civila dobrovoljaca. On je imenovan i za pomoćnika u kancelarijama šerifa u Nju Meksiku, Teksasu i Luizijani, a gostujući u emisiji KNXV-a naveo je da se zalaže za jačanje bezbednosti granica u toj saveznoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari