ŠAF iz Vranja avgusta obeležava 35 godina postojanja u okviru manifestacije "Zlatni puž 2022" 1Foto: ŠAF/Fejsbuk

Škola animiranog filma iz Vranja (ŠAF) ove godine slavi 35 godina postojanja, a jubilej će, uz prateće aktivnosti, obeležiti avgusta.

Kako je za Danas izjavila grafička urednica u ŠAF-u i urednica monografije koja je napravljena povodom godišnjice postojanja škole i rada vranjskih animatora, Nela Ćurčija, od osmog do 14. avgusta ŠAF će organizovati 14. Internacionalnu dečju radionicu animiranog filma „Zlatni puž 2022“.

„U okviru te manifestacije obeležićemo i 35 godina ŠAF-a, i to 11. avgusta od 19 sati. Trebalo je da to bude u junu mesecu, ali smo odložili zbog zauzetosti sale Pozorišta ‘Bora Stanković’, jer svečanost iziskuje jednu takvu salu. Biće prikazani neki naši najznačajniji filmovi, uz kratak oficijelni deo. Posle toga će biti izložba ŠAF-ovih majica, plakata, rekvizita koje koristimo u izradi animiranih filmova, izložba crteža i slično“, rekla je Ćurčija.

Monografija, čiji je ona urednik, izdaje se upravo zbog ovog značajnog jubileja.

„Ima oko 260 stranica, tu su se našli neki najlepši i najznačajniji crteži, fotografije, tekstovi koje su pisali poznavaoci animiranog filma i ŠAF-a, gosti koji su godinama dolazili kod nas, ali i filmografija ŠAF-a, manifestacije koje smo organizovali, kao i one na kojima smo učestvovali proteklih 35 godina i nagrade koje smo osvojili“, rekla je grafička urednica u ovoj školi.

Na večeri proslave jubileja govoriće filmski kritičar i istoričar Božidar Zečević iz Beograda, koji je ujedno i predsednik Međunarodne asocijacije za filmsku animaciju (ASIFA) za Srbiju.

Gost će te večeri biti i Rastko Ćirić, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti koji je izradio i dizajnirao korice monografije.

„Skoro 350 filmova smo napravili. Planirali smo da ih ove godine bude 350, sa krilaticom ‘350 za 35’. Trudićemo se da do kraja godine zaokružimo broj na 350 animiranih filmova koje smo napravili od osnivanja“, rekla je Ćurčija za Danas.

ŠAF je osnovan 1987, a oko 2.000 dece je prošlo kroz školu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari