SafeJournalists: Kampanja protiv novinara u Srbiji mora da se zaustavi 1Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

SafeJournalists mreža saopštila je danas da je zabrinuta za bezbednost novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića, i da traži „hitno zaustavljanje nasilja“ protiv novinara u Srbiji.

„Pored Dinka Gruhonjića i njegove porodice, ugroženi su i zaposleni na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i studenti koji su podržali profesora. Ovo je kulminacija orkestrirane kampanje pretnji novinarima u Srbiji. Nezavisno udruženje novinara Srbije je od početka godine zabeležilo 42 napada na novinare, od kojih je bilo šest fizičkih napada“, navodi se u saopštenju.

SafeJournalist mreža podseća da još traje kampanja i protiv novinarke Ane Lalić Hegediš, takođe iz Novog Sada, koja je „dobila oko 1.200 uvredljivih poruka, a neke od njih su bile ozbiljne pretnje smrću njoj i njenoj porodici“.

Dodaje se i da je zbog pretnji Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjići do sada podneto šest krivičnih prijava, ali da niko nije procesuiran.

„Hajka koja je krenula preko montiranog snimka, gde se Gruhonjićeve reči izgovorene na jednoj tribini izvlače iz konteksta, kulminirala je ispisivanjem preteće poruke na zidu u ulazu zgrade u kojoj on živi“, navodi SafeJorunalist mreža, koja je poručila da će u vezi s tim slučajem „informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari