Sagovornici Danasa iz BiH: Šapićeve izjave su sramota, bacaju ljagu na glavni grad Srbije 1Foto: FoNet/Beoinfo

Ako je gradonačelniku Beograda teško da čita stotine stranica presude Mladiću, možda mu je lakše da dođe 6. avgusta na obeležavanje još jedne godišnjice zatvaranja logora “Omarska” kod Prijedora, poručuje Aleksandru Šapiću pravnik i bivši pijerdorski logoraš Satko Mujagić.

“I lakše, a i puno jasnije i časnije da se vidi ko je čovjek, a ko najobičniji fašista u jagnjećoj koži”, dodaje Mujagić za Danas.

Podsetimo, Šapić je povodom saopštenja Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, koja je zatražila uklanjanje murala sa likom Ratka Mladića na uglu NJegoševe i Alekse Nenadovića, izjavio da ne zna da li je Mladić tokom rata počinio ratne zločine, ali da zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini.

Mujagić ukazuje za naš list da će danas biti na obeležavanju 30. godišnjice “najvećeg masakra nad katolicima u BiH, u Briševu kod Prijedora, a da je juče obeležena likvidacija preko 180 logoraša Keraterma.

“Takođe, 20. jula ukopano je 16 građana Prijedora, pronađenih u preko 500 grobnica, zatim, 5. augusta obilježavamo 30 godina od oktrića najvećeg logora nakod Drugog svjetskog rata, u Trnopolju, a 6. augusta početak zatvaranja zloglasnog logora Omarska u kojem sam i sam zamalo podlegao batinama i izgladnjivanju. Ratko Mladić je znao i za 5.000 leševa iz grobnice Tomašica, i tražio da se leševa riješe oni koji su ih pobili. Ovaj podatak se može naći u njegovom dnevniku. Eto šta je Mladić ostavio u amanet Srbiji koja ga je držala na platnoj listi Vojske Jugoslavije do 2001. godine, a danas veliča muralima”, objašnjava Mujagić.

Danasov sagovornik dodaje da bi Šapić trebalo da zna da njegove izjave “bacaju ljagu na cijeli glavni grad Srbije”.

“Gradonačelnik treba da gradi mostove među ljudima, a na ovaj način potpuno bespotrebno veliča najvećeg fašistu od Nedića i Mihailovića na ovamo. Nama svima danas treba Willy Brandt, a Srbiji ponajviše. Zato, bujrum u Kozarac i Omarsku 5. i 6. augusta. Ne morate na koljena Kao Brandt u Varšavi 1970. godine”, poručuje Mujagić.

Ćamil Duraković, bivši načelnik Opštine Srebrenica, ističe za naš list da u Srbiji, “zemlji koja u proteklom periodu čini velike napore da postane deo Evropske unije, gradonačelnik Beograda nije svjestan ili ne želi da bude svjestan da je upravo Srbija izručila i Radovana Karadžića i Ratka Mladića, jer je članica UN, koje su osnovale Haški tribunal”.

“Gradonačelnik Beograda očito nije u toku ili prosipa neki bezobrazluk, koji nije neprirodan za zvaničnike Srbije. To njegova sramota, a ne nas koji treba da dajemo objašnjenja na njegove licemerne izjave”, ističe Duraković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari