Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili saopštio je juče da priznaje poraz svoje partije na parlamentarnim izborima koji su održani u ponedeljak i obećao da će poštovati volju birača. Sakašvili je svojom izjavom povećao izglede za mirnu predaju vlasti novom sazivu vlade nakon što je njegov Ujedinjeni nacionalni pokret izgubio na parlamentarnim izborima i naglasio da ova partija prelazi u opozicione redove, izvestili su dopisnici.

Juče objavljeni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Gruziji ukazuju da su birači izgubili poverenje u Sakašvilija i njegovu partiju koja je bila na vlasti devet godina, što je rezultiralo ubedljivom pobedom opozicije. Nakon četvrtine prebrojanih glasova koalicija Gruzijski san s milijarderom i biznismenom Bidzinom Ivanišvilijem na čelu dobila je 53 odsto glasova, a Sakašvilijev Ujedinjeni nacionalni pokret 42 odsto. Opozicija je već proglasila izbornu pobedu. „Više sam nego zadovoljan što je gruzijski narod progovorio, te smo osvojili ubedljivu većinu u Parlamentu. Mislim da već imamo 93 poslaničkih mesta“, izjavila je portparolka Gruzijskog sna Mija Panjikidže.

Na izborima na osnovu partijskih lista bira se 77 od 150 članova parlamenta. Preostalih 73 članova se bira direktno većinskim sistemom u izbornim jedinicama.

Zvanični rezultati izbora koji su održani u ponedeljak odrediće sudbinu Sakašvilijeve prozapadno orijentisane vlade, budući da će ustavnom reformom koja stupa na snagu sledeće godine parlament dobiti veća ovlašćenja od predsednika. Partija koja osvoji većinu u Parlamentu imaće pravo da bira premijera, a nakon što Sakašviliju za godinu dana istekne drugi i poslednji predsednički mandat, veliki deo predsedničkih ovlašćenja će biti prebačen na premijera. U međuvremenu Parlament će biti pod kontrolom opozicije prvi put od kada je Sakašvili prvi put izabran za predsednika početkom 1994.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari