Prošla su četiri meseca od poslednjih izbora, a bilo je toliko obećanja zbog kojih još uvek sanjam šaljive snove. Sanjam da je usvojen zakon o ispitivanju porekla imovine i kako su Šarići, Miškovići, Mitrovići, Avalci, Kosmajci i ostali „neimenovani likovi“ otkrili imena korumpiranih političkih veličina iz svih vlasti koji su sebi i njima pravili „zakonske prilike za namensko bogaćenje“.


Sanjam kako im je oduzeto to bogatstvo stečeno decenijskim pljačkanjem kroz privatizacije, legalizacije, javne nabavke, neplaćanje radnika i poreza, i kako je namiren deficit koji su napravili neodgovorni političari u budžetu, jer oni su nam oduzeli uređene domove zdravlja i dobre škole, motivisane nastavnike i lekare, kao i moderne autoputeve, i kako neće biti potrebe za otpuštanjem radnika i smanjenjem zarada i penzija. Sanjam…

Međutim, kad se probudim, stvarnost me udari posred lica! Stanje nepromenjeno. Međusobna optuživanja i prozivanja. Svakodnevno osećamo da su bivše vlasti bile neodgovorne, ali ne znamo da li su i kriminalne, jer sadašnja vlast koja ih verbalno optužuje ništa ne čini da ti bivši „bahati i osorni prema sopstvenom narodu“ odgovaraju. Jedni se izvinjavaju a drugi obećavaju. Poneko se i nagrađuje, ali niko ne kažnjava. Onda se setim obećanja od pre nešto manje od godinu dana. Ministar pravde Nikola Selaković, član vladajuće partije, rekao je da će podneti tužbe „protiv dvadesetak ljudi iz nekadašnjeg vrha pravosuđa odgovornih za nastalu štetu“. Doduše, tada nisu imali ubedljivu većinu da mogu sve.

Sećam se kakvi su to bili medijski natpisi smišljeno namenjeni da izazovu emotivnu reakciju, odnosno radovanje kod građana. I taman smo pomislili da će neko konačno da odgovara – ako ni zbog čega drugog, onda zbog onog što nas je snalazilo u minulim godinama – barem za pogrešnu, skupu i propalu reformu pravosuđa. Doduše, gospodin Selaković, niti iko iz vlasti, nikada nije rekao da će biti kažnjeni neodgovorni političari za ovu, niti bilo koju drugu štetu.

I ne samo meni koja sam zaposlena u pravosuđu, stvarnost nam je svima pljunula u lice jer je Odbor za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja, na čijem čelu je gospodin Babić, inače i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, predložio Narodnoj skupštini da verifikuje mandat narodnim poslanicima Snežani Malović i Slobodanu Homenu.

I umesto da Snežana Malović i Slobodan Homen, kao i neki drugi, budu uskladišteni na „političkoj deponiji“, bez prava na javnu funkciju, oni su narodni poslanici i i dalje nam kroje sudbinu. Ona ubedljiva skupštinska većina, bez imalo srama, u naše ime nagradila je Snežanu Malović i Slobodana Homena, te rasturače pravosuđa i budžeta, tako što im je verifikovala poslanički mandat pa ih i sada plaćamo mi građani. Plaćamo im i obezbeđenje. Zaštićeni su i poslaničkim imunitetom jer su oni političari i iznad zakona. Tako je odlučila politička volja!

Sve stranke se predstavljaju drugačije nego što stvarno jesu, bez obzira na to da li su „žuti“, „levi“, „desni“, radikali, socijalisti ili naprednjaci. Jedno misle, drugo govore a nešto sasvim i treće nam rade. Politika je bal pod maskama. I što bi rekao naš premijer u pismu upućenom građanima, zaista je vreme da se mi građani probudimo kako bi nam šaljivi snovi postali stvarnost.

Autorka je predsednica Sindikata pravosuđa Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari