Samo u Evropi se povećava broj umrlih 1Foto: EPA-EFE/ REMKO DE WAAL

Broj zaraženih korona virusom u Evropi ponovo je u porastu.

Pojedine države pokušavaju da se nose sa ovom situacijom na različite načine – od uvođenja kovid propusnica kojima se ograničava boravak na javnim mestima, do potpunog zatvaranja.

Prema podacima koje je izneo Euro News, 60 odsto stanovnika Zapadne Evrope je vakcinisano, ali je na istoku situacija nešto drugačija, te je broj vakcinisanih skoro duplo manji.

SZO je izvestila u utorak da je broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Evropi porastao za pet odsto u prethodnoj nedelji, što je čini jedinom regijom na svetu u kojoj je broj umrlih povećan.

U mnogim državama na snagu stupaju nove mere, te su u Švedskoj novina kovid propusnice koje su do sada služile samo za putovanja.

Naime, švedska vlada saopštila je da će od 1. decembra biti potrebna propusnica za prisustvo na bilo kom događaju sa više od 100 ljudi.

Ovu propusnicu moći će da imaju svi potpuno vakcinisani građani, kao i oni koji su preležali virus u poslednjih šest meseci ili imali negativan test u poslednja 72 sata, prenosi Euro News.

Švedska trenutno ne beleži veliki broj slučajeva ali država „nije izolovana od ostatka sveta“, rekla je ministarka zdravlja Lena Halengren.

Imaju prema podacima SZO, jednu od najnižih stopa učestalosti u Evropi, koja iznosi 85,8 slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Uvođenje novih mera najavila je i Češka, u kojoj je prosečan broj zaraženih u danu nešto veći od 22 hiljade, što je broj koji za više od pet hiljada nadmašuje januarski „rekord“.

Prema planovima vlade, od ponedeljka, nevakcinisanom stanovništvu neće biti dozvoljeno prisustvovanje na javnim događajima, kao ni odlazak u ugostiteljske objekte, a odsedanje u hotelima samo na osnovu negativnog testa se ukida.

Osim vakcinisanih, u ovim aktivnostima moći će da uživaju i građani koji su korona virus preležali.

I Slovačka planira nova ograničenja za nevakcinisano stanovništvo, rekao je premijer Eduard Heger.

Ako predložene mere budu odobrene, biće na snazi tri nedelje. Prema predloženim merama, osobama koje nisu vakcinisane biće zabranjen ulaz u sve prodavnice koje nisu neophodne, tržne centre, teretane, bazene i hotele.

Takođe im neće biti dozvoljeno da prisustvuju masovnim javnim skupovima poput sportskih događaja.

„Ako se situacija ne poboljša u naredne tri nedelje, Vlada je spremna da uvede još više ograničenja“, rekao je premijer. Broj zaraženih u Slovačkoj je u porastu, a brojke pokazuju da više od 81 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano, piše Euro News.

Sa porastom broja slučajeva zaraze kovidom 19 u Holandiji, zemlja se vraća na opciju izolacije, iako je više od 82 odsto njene populacije starije od 12 godina primilo dve doze vakcine, piše njujorški Intelligencer.

Tokom tronedeljnog perioda koji počinje u subotu, restorani i barovi zatvaraće se do 19 časova.

Na sportskim događajima ponovo neće biti publike, a okupljanja u kućama su ograničena na četiri osobe.

I Holandija je država koja je nedavno dostigla rekordan broj zaraženih u jednom danu, a on iznosi 16.364 pozitvnih građana. Kako prenosi Irish Mirror, i Irskoj preti ponovno zatvaranje.

Naime, Vlada Irske najavila je niz novih mera usled porasta broja zaraženih, koji stavlja čitav zdravstveni sistem pod pritisak.

Da podsetimo, kako je Danas već pisao, nevakcinisani stanovnici Austrije su u potpunom karantinu, i oko dva miliona ljudi stavljeno je u izolaciju. Austrija ima jednu od nižih stopa vakcinisanih u Zapadnoj Evropi, oko 65 odsto.

Povećan broj zaraženih u Nemačkoj takođe je doveo do uvođenja novih mera. Angela Merkel nazvala je trenutno epidemiološko stanje u zemlji „dramatičnim“, te je od buduće vlade zahtevala produženje vanrednog epidemiološkog stanja, koje omogućava saveznim vlastima uvođenje mera za sve  pokrajinama. Nemački „Institut Robert Koh“ prijavio je 65.371 novi dnevni slučaj, čime je oboren prethodni 24-časovni rekord.

Bundestag hitno usvojio nove mere

Nemački zakonodavci odobrili su juče nove mere za suzbijanje rekordnog broja infekcija korona virusom. Takva odluka došla je nakon što je direktor nemačke agencije za kontrolu bolesti upozorio da bi se zemlja mogla suočiti sa „zaista užasnim Božićem“. Među novim merama je i zahtev zaposlenima da dokažu da su vakcinisani, oporavljeni od kovida 19, ili da su bili negativni na testu na virus. Mere su usvojene u Bundestagu, donjem domu nemačkog parlamenta, glasovima socijaldemokrata, Zelenih i liberalnih demokrata, prenosi agencija AP. Nove mere treba da odobri i gornji dom nemačkog parlamenta Bundesrat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari