Samostalni sindikati Novog Sada: "Nekontrolisano urušavanje standarda i dostojanstva građana" 1(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, povodom Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, koji se obeležava 7. oktobra, u svom saopštenju izražava duboku zabrinutost i žaljenje zbog nekontrolisanog urušavanja standarda i dostojanstva svih građana.

„Svakodnevna poskupljenja svih proizvoda, pa i osnovnih životnih namirnica, odavno su obezvredila najavljeno povećanje minimalne cene rada, a minimalac je i ovaj put ostao daleko ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe“, navode iz SSSSNS.

Dodaju da „večiti život u grču“ proističe od „neprekidnih upozoravanja da će poskupeti gas, struja, ogrev ako ih uopšte bude“.

„Naravno da „mi“ nismo krivi ni za šta i da je pravi izvor krize spoljni faktor na koji Republika Srbija ne može da utiče. A ko je kriv za to što se radnička prava u Srbiji godinama ne poštuju, što su bezbednost i zdravlje radnika mrtvo slovo na papiru, što radno vreme ne postoji, što mnogi rade na crno itd? Ko dopušta da cveta neoliberalni kapitalizam u zemlji za koju se tvrdi da je socijalno odgovorna prema svojim građanima“, napominju iz Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada.

Oni zaključuju da „nisu samo pare problem“, već je problem i „odnos prema radnicima“, odnosno, „ako je izgovor za minimalac i poskupljenja globalna kriza i spolja nametnuta finansijska nemaština, šta je izgovor za nepoštovanje radnika“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari