Od sutra novo radno vreme Batutove ambulante za sanitarne preglede 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ambulanta za sanitarne preglede u Institutu za javno zdravlje Srbije od 1. aprila 2024. godine ima novo radno vreme.

Kako navode u Batutu, radno vreme Ambulante za sanitarne preglede od 1.4.2024. je od ponedeljka do petka od 07:00 do 18:00 časova (prijem pacijenata je od 07:00 do 17:30), subotom od 07:00 do 13:00 časova (prijem pacijenata je od 07:00 do 12:45).

„Zdravstveni pregledi određenih kategorija zaposlenih lica u objektima pod sanitarnim nadzorom, kao i određenih kategorija stanovništva radi utvrđivanja nosilaštva uzročnika zaraznih bolesti, definisani su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o obaveznim zdravstvenim pregledima određenih kategorija zaposlenih lica u objektima pod sanitarnim nadzorom, obaveznim i preporučenim zdravstvenim pregledima kojima podležu određene kategorije stanovništva. Sanitarni pregledi su obavezni za određene kategorije zaposlenih lica koji mogu doprineti pojavi i širenju zaraznih bolesti i ugroziti zdravlje većeg broja ljudi koji su korisnici njihovih proizvoda i usluga“, naveli su oni.

Prema istim informacijama, obavezni zdravstveni pregled, u zavisnosti od vrste posla koji zaposleni odnosno drugo lice obavlja, podrazumeva lekarski pregled na gnojna, gljivična i parazitarna oboljenja kože i vidljive sluzokože, laboratorijski pregled brisa ždrela i nosa na staphylococcus aureus, koagulaza pozitivan, laboratorijski pregled stolice na salmonellae i shigellae, laboratorijski pregled stolice na crevne protozoe (lamblia intestinalis, entamoeba histolytica).

„Sanitarni pregled se obavlja na šest meseci (odnosno 12 meseci za određene kategorije), a rezultati zdravstvenih pregleda lica upisuju se u sanitarnu knjižicu“, naveli su u Batutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari