Predsednički kandidati Demokratske i Republikanske stranke Barak Obama i Džon Mekejn u sredu uveče po istočnoameričkom vremenu imali su priliku treći i poslednji put da javno odmere svoje stavove i pozovu glasače da im pruže podršku na predstojećim izborima.

Duel dvojice kandidata održan je na Univerzitetu Hofstra u Hempstedu, država Njujork, a debatu je, prema procenama, pratilo više od 60 miliona građana SAD.

Politički analitičari u Americi su pred početak poslednje debate bili složni u proceni da su šanse Mekejna da preokrene stvari u trci za Belu kuću svedene na minimum.

U izjavi za Danas, Republikanac Šejn Džet, član Predstavničkog doma Oklahome, procenjuje da su šanse Džona Mekejna da preokrene situaciju u svoju korist minimalne, a da, po njegovom mišljenju, postoje dva razloga za veću popularnost Obame. „Prvi je aktuelna ekonomska kriza, a drugi harizmatičnost Obame, odnosno neharizmatičnost Džona Mekejna. Moj favorit za predsedničkog kandidata Republikanske stranke bio je Majk Hakebi i mislim da je on bio daleko bolji izbor od Mekejna. Ipak, kada se pogleda činjenica da se SAD trenutno suočavaju sa jednom od najvećih kriza u svojoj novijoj istoriji, pitanje iskustva predsedničkih i potpredsedničkih kandidata je od suštinske važnosti. Jasno je da iskustvo koje Džon Mekejn svakako poseduje, nedostaje Baraku Obami, ali i potpredsedničkom kandidatu Demokrata Džozefu Bajdenu. Stoga se kao logično nameće pitanje koji je od dva kandidata bolje rešenje za aktuelnu situaciju u kojoj se nalaze SAD“, ističe Džet.

Većina analitičara takođe smatra da bi promociju Obame na funkciju predsednika SAD moglo da ugrozi jedino to ukoliko bi do izbora bilo dokazano da je zaista imao veze sa nekim od afera koje mu pripisuje rivalski tabor.

Vođenje „prljave kampanje“ oba izborna štaba bilo je jedno od pitanja koje je tokom debate bilo upućeno predsedničkim kandidatima. Senator Mekejn je priznao da žali zbog toga što su obe kampanje pomalo „izmakle kontroli“, ali je i naglasio da je izborni štab Obame potrošio „najviše novca u istoriji predsedničkih izbora u SAD na vođenje prljave kampanje“, podsetivši na „nesuvisle napade demokrata na potpredsedničkog kandidata republikanaca Saru Pejlin“. Mekejn je ponovio optužbe koje se tiču navodnih Obaminih veza sa bivšim radikalom iz 60-ih Vilijemom Ejersom, što je Obama negirao, rekavši da Ejers nije jedan od njegovih savetnika i dodao da je to sve „tužan deo kampanje Mekejna“.

Obama je naveo da analize stavova glasača u SAD jasno pokazuju da dve trećine njih veruje da je kampanja Mekejna bila „prljava“, ali i da to u stvari najmanje interesuje glasače, jer oni ne mogu sebi da dozvole „još četiri godine loše politike koju je do sada vodio aktuelni predsednik DžordžBuš“. Mekejn je na to uzvratio naglasivši da on nema nameru da sledi Bušovu politiku i da je Obama „trebalo da se kandiduje pre četiri godine ako samo želi da kritikuje Bušovu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari