savski nasipsavski nasip fofo Safeta Bisevac

Potpredsednik SNS i kandidat naprednjaka za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je prekjuče da će mu, ukoliko bude u prilici da postane gradonačelnik Beograda, u vrhu prioriteta biti sređivanje problema Savskog nasipa, odnosno uklanjanje splavova sa reka.

Šapić pritom nije pomenuo nelegalne objekte koji direktno ugrožavaju nasip, a predstavnici opozicije i građanskih udruženja koji godinama upozoravaju na opasnost od urušavanja nasipa za više od 100.000 Novobeograđana koje on štiti od poplava, i bezuspešno traže reakciju vlasti, nemaju poverenja u predizborna obećanja bivšeg predsednika te opštine, koji se, kako kažu, za svog mandata pravio da taj problem ne postoji.

„Živim za dan da dođem u situaciju da razbucam one splavove na Savskom nasipu od kojih se ne vidi reka. Odrastao sam tamo, po ceo dan sam bio na savskom šetalištu kao dete. To je bruka i sramota“, rekao je Šapić prekjuče za Juronjuz.

– Aleksandar Šapić kao dugogodišnji predsednik opštine Novi Beograd i odbornik u Skupštini grada nikada nije pokrenuo bilo kakav postupak koji se tiče splavova na Savskom nasipu i Savskom keju. Mogao je da se pridruži krivičnim prijavama i zahtevima građana i udruženja, a nije. Ova gradska vlast za skoro devet godina nije ništa uradila po tom pitanju, kaže za Danas Mila Popović, predsednica Beogradskog odbora stranke SSP.

Ona napominje da se iz Šapićeve izjave ne vidi ni “da li on razlikuje Savski kej od Savskog nasipa”, te da li se izjava odnosi na splavove ili i na nelegalne sojenice i vikendice koje su oštetile reni bunare.
– Da li to znači da je ovim putem Šapić obećao da će da sruši dve nelegalne vikendice bivšeg predsednika SNS Tomislava Nikolića, njegovog zeta Bačevića, ambasadora u Kini, svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta i drugih članova SNS-a koji imaju tamo nelegalne vikendice, pita Popović i istovremeno odgovara: Aleksandar Šapić je tu samo da nastavi Vučićevu i Vesićevu politiku u Beogradu kao njihov kandidat. Sva obećanja koja daje su samo zamazivanje očiju građana, jasna je naša sagovornica.

– Ne verujemo mu ni reč. Kao predsednik opštine Novi Beograd nije uradio ništa da reši brojne probleme na Savskom nasipu od kojih su mnogi bili u njegovoj direktnoj nadležnosti, naglašava Aleksandra Smiljanić, članica udruženja građana Savski nasip.

Ona navodi da su u nadležnosti opštine uklanjanje nelegalnih objekata, odnosno vikendica, septičkih jama, restorana, nelegalnih puteva i poprečnih nasipa.

– Međutim, u doba dva mandata Aleksandra Šapića nisu uklonjeni opasni objekti, već su dodatno nelegalno izgrađeni novi objekti. Svi ti objekti ugrožavanju vodosnabdevanje Beograda jer su u neposrednoj blizini reni bunara, a istovremeno ugrožavaju bezbednost nasipa koji brani ceo Novi Beograd od poplava. Nečinjenje Aleksandra Šapića, odnosno njegovih službi, je dovelo do katastrofalne situacije na Savskom nasipu koji je oštećen na velikom broju mesta, što može dovesti do njegovog pucanja u doba visokog vodostaja. Kao predsednik opštine imao je niz mogućnosti da se bori protiv protivzakonitog postavljanja novih splavova od kojih se reka više ne vidi.

Vlasnici splavova su izbušili nasip da bi sproveli vodu do splavova, i tako su ozbiljno ugrozili nasip i odbranu Novog Beograda od poplava. Aleksandar Šapić nije ništa uradio ni povodom ovih opasnih krivičnih dela, podseća Smiljanić.

Odbornik Građanskog demokratskog foruma u Skupštini Beograda Zoran Vuletić smatra ovakve izjave “ubrzanim šminkanjem za predstojeću kampanju”.

– Ne vidim ni najmanji prostor da bilo ko od Beograđana poveruje novim Šapićevim obećanjima posebno oko splavova jer je očito i on lično doprineo tom ruglu koje bi sada da ,,razbuca’’. Gde su bile opštinske inspekcije ptethodnih deset godina kojima je Šapić rukovodio, šta je čekao do sada? Validno obećanje mora biti potkrepljeno časnim nasleđem što kod Aleksandra Šapića nije slučaj. Podsetiću, Šapić je istovremeno odbornik gradske Skupštine i predsednik opštine Novi Beograd. To nije ni moralno ni logično, a posebno što je u sukobu sa zakonom o borbi protiv korupcije. Predsednik opštine je istovremeno i gradski odbornik.Time je u direktnom sukobu interesa jer kao odbornik dodeljuje sebi opštinski budžet.

Vuletić dodaje da se Šapić kao gradski funkcioner bavio divljom gradnjom, te da je pre nekoliko godina “proširio vilu za nekoliko stotina kvadrata i ugrozio sve komšije”.

– Inspekcija ne sme da mu dođe, niko ne sme ništa da ga pita. Kako je moguće da taj čovek sada bude gradonačelnik Beograda? Legalizovao je objekat u Zvečanskoj!? Kako je uopšte došao u situaciju da naknadno legalizuje stotine kvadrata? Da su inspekcije radile svoj posao i podnele krivičnu prijavu protiv njega danas ne bi mogao da ispuni uslov za kandidaturu jer bi bio krivično osuđen. Dva meseca 2017. je izbegavao da dostavi gradu dokumentaciju u vezi sa divljim objektom u Studentskoj i time omogućio svom odborniku tj. ujaku da završi zidanje, navodi Vuletić.

On naglašava i da Šapić “ne vidi problem” što vlada sa Šešeljevom Srpskom radikalnom strankom na Novom Beogradu.

– Ima li veće bruke za Beograđane nego da takav čovek bude kandidat, a kamoli gradonačelnik? Šapić ne može da se predstavi u ovoj kampanji kao nekadašnji uspešni vaterpolista. Ovo je prva ozbiljna greška Aleksandra Vučića i opozicaja će sa Šapićevom kandidaturom dobiti vetar u leđa, smatra Vuletić.

Jovanović (CLS): Šapić ćutao o nelegalnoj gradnji

 Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu smatra da je gradska vlast uništila i “nagrdila” Savski kej i Savski nasip.

– Dozvoljeno je postavljenje desetina divljih objekata, koji ne samo da zaklanjaju izlaz na reku, već i ugrožavaju zaštitu od poplava i izvore pijaće vode. Mnogi moćnici su tamo postavili objekte, a Grad je bio saučesnik. Da sam ja gradonačelnik, rešio bih problem za šest meseci, a da sam predsednik opštine Novi Beograd sigurno ne bih ćutao sve ovo vreme, navodi Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari