Saradnja AP Vojvodine i kineske provincije Đilin 1

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa delegacijom kineske provincije Đilin, sa kojom je razgovarao o mogućnostima produbljivanja saradnje, sa akcentom na oblasti poljoprivrede, prehrambene, farmaceutske i auto industrije, saobraćajne infrastrukture, građevinarstva i logistike, saopštila je Pokrajinska vlada.

Tokom razgovora predstavljeni su investicioni potencijali obe pokrajine, uz sagledavanje mogućnosti ostvarivanja čvršćih odnosa i u oblasti kulture i visokog obrazovanja. Na sastanku je ocenjeno da je u obostranom interesu potpisivanje Sporazuma o strateškoj saradnji, čime će, kako je poručeno, biti unapređeni odnosi dve regije. Istakavši zadovoljstvo višedecenijskom saradnjom, predsednik Mirović rekao je da između Kine i Srbije pre svega postoje prijateljske veze, te da je produbljivanje svih međusobnih odnosa strateški interes obe pokrajine.

– Saradnja Republike Srbije i Narodne Republike Kine je na visokom nivou. Kina je jedan od najvažnijih partnera naše zemlje i AP Vojvodina želi da doprinese jačanju i intenziviranju te saradnje, istakao je predsednik Mirović.

Sagovornici su se saglasili da značajnu ulogu u povezivanju dve regije ima naučno-tehnološka saradnja, koju predvodi Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu što je dobar osnov za uspostavljanje strateške saradnje u oblasti poljoprivrede.

– Neka ovaj susret bude novi početak naših odnosa koji će doprineti produbljivanju saradnje u brojnim oblastima, ocenio je na sastanku potpredsednik Pokrajinskog komiteta Narodne političke konsultativne konferencije Provincije Đilin Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari