Saradnjom lekara i pacijenta do adekvatne terapije 1Foto: Fonet/Ljiljana Stojanović

Edukacija pacijenata za pravilnu primenu terapije ključni je faktor u prevenciji komplikacija hroničnih oboljenja, zaključak je juče održanog okruglog stola na temu “Pomoć pacijentima da se pravilno leče”.

Ovaj skup eminentnih stručnjaka održan je juče sa ciljem upoznavanja šire javnosti o važnosti pridržavanja propisanih terapija i režima ishrane kako bi se izbegli brojni problemi i komplikacije nelečenih oboljenja, sa posebnim osvrtom na kardiovaskularne bolesti.

Prof. dr Branislava Jovanović, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskim Karlovcima kao najveće probleme u lečenju pacijenata od kardiovaskularnih bolesti istakla je pojavu terapijske inercije, odnosno neblagovremeno započinjanje lečenja ili izostanak intezivniranja lečenja.

Prof. dr Jadranka Dejanović, kardiolog kliničkog centra Niš ukazala je na problem adherencije odnosno stepena pridržavanja propisane terapije. Ona je kao najvažnije istakla uzimanje lekova na način koji je lekar savetovao, aktivno učešće pacijenta u procesu lečenja i saradnju između bolesnika i lekara.

– Najčešći oblici kada pacijent ne sarađuje jesu kada ne nabavi propisani lek, ili se ne pridržava uputstva. Rezultat toga su loši efekti lečenja, češće lekarske kontrole, komplikacije bolesti, i generalno smanjenje kvaliteta života – navela je Dejanovićeva.

Zaključak stručnjaka je da se boljom komunikacijom lekara sa pacijentom i objašnjavanjem posledica nepravilnog uzimanja lekova mogu sprečiti pogoršanja bolesti pa I fatalni ishodi.

Srčana oboljenja bolest siromašnih

Ukazano je i da su problemi kardiovaskularnih bolesti mnogo izraženiji u siromašnijim zemljama, kao što je naša, zbog čega je i oboljevanje od tih bolesti veće a nažalost i smrtnost usled bolesti. Kao razlozi navode se nedovoljna upućenost javnosti o bolestima i rizicima, neprepoznavanje dijagnoze, neadekvatno lečenje, pacijentima se ne ukazuje na pravilan režim života i ishranu a dodatna prepreka za korekciju ovih problema su nedostatak kadrova, novca i brojnih drugih faktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari